Business & Finance Τρίτη 30/08/2022, 08:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο άγνωστος κροίσος: Ακολουθεί τον Musk και τον Bezos αλλά λίγοι γνωρίζουν το όνομά του

Ο άγνωστος κροίσος: Ακολουθεί τον Musk και τον Bezos αλλά λίγοι γνωρίζουν το όνομά του

Όλοι γνωρίζουν τον Elon Musk και τον Jeff Bezos, όμως το όνομα του Gautam Adani παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό. Ωστόσο ο Ινδός επιχειρηματίας, που δεν τελείωσε το πανεπιστήμιο αλλά δοκίμασε αρχικά την τύχη του στο εμπόριο διαμαντιών πριν στραφεί στον άνθρακα, είναι πλέον ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Ασιάτης μπαίνει στην πρώτη τριάδα των δισεκατομμυριούχων, σύμφωνα με το Bloomberg. Άλλοι Ασιάτες κροίσοι, όπως ο Ινδός Mukesh Ambani και ο Κινέζος Jack Ma δεν έφτασαν ποτέ τόσο ψηλά στη λίστα.

Με περιουσία 137,4 δισ. δολαρίων, ο Adani ξεπέρασε τον Γάλλο Bernard Arnault και τώρα βρίσκεται πίσω από τους Αμερικανούς Elon Musk και Jeff Bezos στην κατάταξη.

Ο 60χρονος Adani έχει επεκτείνει τον πολυσχιδή όμιλό του από τον άνθρακα και τα λιμάνια έως τα data centers, το τσιμέντο και τα media. Ο επιχειρηματίας κατέχει πλέον τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης λιμένων και αεροδρομίων της Ινδίας, ενώ είναι η μεγαλύτερη δύναμη στη διανομή φυσικού αερίου και την  εξόρυξη άνθρακα στη χώρα του. Καθώς τα ορυχεία του γίνονται στόχος των περιβαλλοντολόγων, ο Adani δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο να επενδύσει 70 δισ. δολάρια στην πράσινη ενέργεια για να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο.

Όμως, η εξάπλωση της αυτοκρατορίας του μέσα από ένα μπαράζ συμφωνιών δημιουργεί ανησυχίες για την υψηλή μόχλευση του ομίλου. Ανησυχίες εκφράζονται επίσης για την αδιαφάνεια στη μετοχική δομή των εταιρειών του Adani καθώς και για το γεγονός ότι ελάχιστοι αναλυτές καλύπτουν τις επιχειρήσεις αυτές.

Ωστόσο, οι μετοχές του ομίλου έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με μερικές από αυτές να σημειώνουν κέρδη πάνω από 1.000% από το 2020, καθώς ο μεγιστάνας επικεντρώθηκε σε τομείς που ο πρωθυπουργός Narendra Modi θεωρεί κρίσιμους για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της Ινδίας.

Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια και τις υποδομές έχει κερδίσει επενδύσεις από εταιρείες όπως η Warburg Pincus και η TotalEnergies, ενώ η ενίσχυση του άνθρακα τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει περαιτέρω την άνοδο του Adani.

Συνολικά, ο επιχειρηματίας αύξησε την περιουσία του κατά 60,9 δισ. δολάρια μόνο μέσα στο 2022, πέντε φορές περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Διάβασε το «1.000 τρόποι για να βγάλετε 1.000 δολάρια» – Έβγαλε 100 δισ. δολάρια

Τον παράτησε η 19χρονη μητέρα του και έγινε ο 6ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Μπιλ Γκέιτς: Υπόσχεται να βγει από τη λίστα με τους πλουσιότερους της γης 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News