Business & Finance Τετάρτη 28/12/2022, 13:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 2 τρισ. δολάρια: Ο μεγάλος χαμένος και ο κερδισμένος του 2022

Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 2 τρισ. δολάρια: Ο μεγάλος χαμένος και ο κερδισμένος του 2022

To 2022 ήταν μια κακή χρονιά να είναι κανείς δισεκατομμυριούχος. Και όχι μόνο για όσους τίναξαν τις επιχειρήσεις τους στον αέρα ή συνελήφθησαν.

Οι κροίσοι του πλανήτη πρόσθεσαν τρισεκατομμύρια δολάρια στη συνολική περιουσία τους το 2020 και το 2021, όμως τους τελευταίους 12 μήνες πλήρωσαν και αυτοί την αστάθεια των χρηματιστηρίων, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη έχασαν 1,9 τρισ. δολάρια το 2022, με τη συνολική τους περιουσία να πέφτει από τα 13,8 τρισ. δολάρια την Πρωτοχρονιά στα 11,9 τρισ. δολάρια στις 9 Δεκεμβρίου.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει μειωθεί επίσης, από 2.671 σε 2.523 άτομα, καθώς διάσημοι μεγιστάνες όπως ο Sam Bankman-Fried, ο Kanye West και ο ιδρυτής της Rivian RJ Scaringe έχασαν τον τίτλο του billionaire.

Κανείς δεν έχει δεχθεί σκληρότερο πλήγμα φέτος από τους περίπου 300 δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας, οι οποίοι συνολικά έχουν χάσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια μέσα στο 2022, σύμφωνα με το Forbes.

Μετά από δύο χρόνια εκρηκτικής ανάπτυξης και ανόδου των μετοχών τους, τώρα οι εταιρείες αναγκάζονται να μειώσουν το κόστος, να απολύσουν εργαζομένους και να ξανασκεφτούν τα IPOs τους.

Η μετοχή της Amazon έχουν χάσει σχεδόν το 50% της αξίας της, με αποτέλεσμα ο ιδρυτής της, Jeff Bezos, να χάσει πάνω από 80 δισ. δολάρια από την περιουσία του.

Η Alphabet, μητρική της Google, υποχωρεί φέτος κατά 36%, με αποτέλεσμα οι συνιδρυτές της Larry Page και Sergey Brin να χάνουν περίπου 40 δισ. δολάρια έκαστος.

Η μετοχή της Microsoft υποχώρησε 27% έως τις 9 Δεκεμβρίου, μειώνοντας την περιουσία του συνιδρυτή Bill Gates και του πρώην CEO Steve Ballmer. Ειδικά ο Gates, αυτό το καλοκαίρι μεταβίβασε και 20 δισ. δολάρια στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα.

Ο Mark Zuckerberg του Facebook είναι κατά 78 δισ. δολάρια φτωχότερος φέτος, καθώς η μετοχή της Meta Platforms έχει υποχωρήσει κατά 66%.

Όμως, ο μεγαλύτερος χαμένος του 2022, και με μεγάλη διαφορά, είναι ο Elon Musk, αφού η μετοχή της Tesla έχει υποχωρήσει κατά 60% έως τις 20 Δεκεμβρίου. Ο άλλοτε πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη έχει χάσει περισσότερα από 115 δισ. δολάρια από την περιουσία του το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. Ξεκίνησε τη χρονιά ως ο πλουσιότερος στη γη, με τεράστια διαφορά περίπου 70 δισ. δολαρίων από τον Γάλλο βασιλιά των ειδών πολυτελείας Bernard Arnault. Όμως αυτό τον μήνα, ο Musk έχασε την πρώτη θέση από τον Mr Louis Vuitton.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι άσχημα για όλους. Νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν εμφανιστεί μέσα στο 2022, μεταξύ των οποίων ο επενδυτής και μεγιστάνας των σπορ Todd Boehly και ο σχεδιαστής Tom Ford.

Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Gautam Adani ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του 2022, καθώς αύξησε την περιουσία του κατά 55,1 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες. Με 133,9 δισ. δολάρια, πρόκειται να ξεκινήσει το 2023 ως ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Elon Musk.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Bernard Arnault: Έγινε ο πλουσιότερος στον κόσμο και το χρωστά σε έναν… ταξιτζή

Ο άγνωστος κροίσος: Ακολουθεί τον Musk και τον Bezos αλλά λίγοι γνωρίζουν το όνομά του

Μπιλ Γκέιτς: Υπόσχεται να βγει από τη λίστα με τους πλουσιότερους της γης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News