Business & Finance Σάββατο 17/12/2022, 11:20
ΑΓΟΡΕΣ

Λονδίνο: Το έτος που έχασε το «στέμμα» του στις αγορές (γραφήματα)

Λονδίνο: Το έτος που έχασε το «στέμμα» του στις αγορές (γραφήματα)

Το 2022 ήταν ένα δραματικό έτος για τις βρετανικές μετοχές. 

Η αρχή ύφεσης, ο πληθωρισμός σε υψηλό 41 ετών, δύο πρωθυπουργοί που παραιτήθηκαν και ο μεγαλύτερος αριθμός απεργιών από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του 1980 πυροδότησαν έντονες ρευστοποιήσεις τόσο σε μετοχές όσο και κρατικά και εταιρικά ομόλογα. 

Και όλα αυτά τη στιγμή που η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίση κόστους διαβίωσης πολύ χειρότερη συγκριτικά με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Αυτό εν μέρει αποδίδεται στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και των επιτοκίων στεγαστικών δανείων, ενώ και το Brexit συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς για τις επιχειρήσεις. 

Συνολικά, κεφαλαιοποίηση ύψους 550 δισ.στερλινών (672 δισ.δολαρίων) χάθηκε από τις αγορές μετοχών και ομολόγων της Βρετανίας. 

«Υπήρξε ένα πραγματικά δύσκολο έτος. Οι αποτιμήσεις αντανακλούν μία ιδιαίτερα αρνητική εικόνα», αναφέρει η Anna Macdonald, διαχειρίστρια κεφαλαίου στο Amati Global Investors. 

Aποκαθήλωση του Λονδίνου

Το Λονδίνο έχασε το στέμμα του ως η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Παρισιού – εξαιρουμένων των EFTs και ADRs – ανήλθε στα 2,97 τρισ.δολάρια με βάση στοιχεία στης 15 Δεκεμβρίου έναντι της αντίστοιχης των 2,95 τρισ.δολαρίων του Λονδίνου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

Λονδίνο: Το έτος που έχασε το «στέμμα» του στις αγορές (γραφήματα)-1

Kαι δεν είναι μόνο η Γαλλία που υποσκέλισε το Λονδίνο: Η Ινδία και η Σαουδική Αραβία ξεπέρασαν επίσης τη Βρετανία. Οι μετοχές της Σαουδικής Αραβίας ευνοήθηκαν φέτος από την άνοδο του brent στις αρχές του έτους κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι. Η Aramco εκπροσωπεί περισσότερο από το ήμισυ του χρηματιστηρίου του Ριάντ και είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο. 

Επίσης, οι ινδικές επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από την πρόσβαση στο φθηνότερο ρωσικό αργό, σύμφωνα με τον Νικ Πέιν, διαχειριστή επενδύσεων της Jupiter Asset Management. 

Ταραχώδες έτος για τη στερλίνα 

Οι βρετανικές αγορές γνώρισαν πολύ μεγάλη μεταβλητότητα στα τέλη Σεπτεμβρίου όταν η τότε πρωθυπουργός Λιζ Τρας και ο υπουργός Οικονομικών της Κβάσι Κουαρτένγκ ανακοίνωσαν μία σειρά φορολογικών μειώσεων.

Λονδίνο: Το έτος που έχασε το «στέμμα» του στις αγορές (γραφήματα)-2

Η ανακοίνωση αποσταθεροποίησε τις αγορές καθώς οι επενδυτές τρόμαξαν στην ιδέα της αύξησης του κρατικού δανεισμού για την χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών. Η στερλίνα βούλιαξε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στο 1,0350 και παρά τη συνεπακόλουθη ανάκαμψη με την αντικατάσταση της Λιζ Τρας από τον Ρίσι Σούνακ στη θέση του πρωθυπουργού, εξακολουθεί να οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2016. 

Στα ύψη οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς αυξήθηκε φέτος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στη μεγαλύτερη άνοδο από το 1994. Αυτό συνέβη καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών δεκαετιών προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο του διψήφιου πληθωρισμού. 

Λονδίνο: Το έτος που έχασε το «στέμμα» του στις αγορές (γραφήματα)-3

Και παρότι οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει από την παρουσίαση του μίνι προϋπολογισμού, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική αξιοπιστία της Βρετανίας δεν έχουν απομακρυνθεί, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της BlackRock. 

Ξηρασία στην αγορά εταιρικού χρέους

Η στιγμή του FTSE 100

Ο δείκτης FTSE 100 που έχει περισσότερο διεθνή προσανατολισμό υπήρξε το «φωτεινό σημείο», αφού παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις από το 2016 όταν αποφασίστηκε το Brexit, εν μέρει λόγω της απουσίας «μετοχών ανάπτυξης», όπως τεχνολογίας. 

Η εξασθενημένη στερλίνα ευνόησε επίσης τους εξαγωγείς, ενώ η άνοδος των τιμών εμπορευμάτων πυροδότησε κέρδη σε εταιρείες, όπως Glencore και Shell. 

Λονδίνο: Το έτος που έχασε το «στέμμα» του στις αγορές (γραφήματα)-4

Ο FTSE 100 παρουσίασε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών φέτος σε όρους τοπικού νομίσματος, ενώ υποχώρησε 11% σε όρους δολαρίου, και οδεύει προς την καλύτερη επίδοση έναντι των δεικτών της Ευρωζώνης από το 2011. 

Συρρίκνωση μεριδίου σε ΙPO 

Το 2022 ήταν δύσκολο έτος και για τις IPOs διεθνώς, με το μερίδιο της βρετανικής πρωτεύουσας στο σύνολο των ευρωπαϊκών αρχικών δημόσιων εγγραφών να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι δημόσιες εγγραφές στο Λονδίνο άντλησανμόλις 1,5 δισ.στερλίνες φέτος, ποσό που αντιστοιχεί στο 9% του συνόλου της Ευρώπης.

Λονδίνο: Το έτος που έχασε το «στέμμα» του στις αγορές (γραφήματα)-5

Καμία IPO του Λονδίνου δεν άντλησε φέτος ένα δισ.δολάρια, ενώ μόλις πέντε άντλησαν 100 εκατ.δολάρια. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Νέο manhattan project, παραίτηση Μακρόν, αντι-Brexit: Οι πιο εξωφρενικές προβλέψεις για το 2023

Ποιος έσωσε το ουίσκι από την καταστροφή: Η μόνη βιομηχανία που ακμάζει στη Βρετανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News