Business & Finance Παρασκευή 10/11/2023, 13:48
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς ανέκαμψε το Χρηματιστήριο της Μόσχας – Κύμα IPOs από παραγωγούς βότκας μέχρι ενεχυροδανειστές

Πώς ανέκαμψε το Χρηματιστήριο της Μόσχας – Κύμα IPOs από παραγωγούς βότκας μέχρι ενεχυροδανειστές

Σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί τελευταία φορά πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επανέλθει το χρηματιστήριο της Μόσχας με ώθηση κυρίως από μικροεπενδυτές. Τα χρήματά τους ωθούν, μάλιστα, δεκάδες μικρότερες εταιρείες να διαθέσουν μετοχές στο κοινό.

Πέντε επιχειρήσεις σε κλάδους από την τεχνολογία της πληροφορικής έως την ένδυση έχουν πουλήσει μέχρι στιγμής πάνω από 12,4 δισ. ρούβλια (130 εκατ. δολάρια) σε μετοχές σε αρχικές και δευτερογενείς δημόσιες προσφορές φέτος, ενώ πέρσι μόνο μία δημόσια εγγραφή ήταν επιτυχημένη, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι μικροεπενδυτές, με περίπου οκταπλάσιο ποσό μετρητών στους λογαριασμούς τους σε σχέση με τα funds, κυριαρχούν στις αγορές.

Σειρά έχει τώρα ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους λιανοπωλητές καυσίμων της χώρα και μια εταιρεία εξόρυξης χρυσού στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα. Η EuroTrans, με 26,5 δισεκατομμύρια ρούβλια σε μετοχές προς πώληση, σχεδιάζει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο στις 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα της. Την Πέμπτη, η εταιρεία εξόρυξης χρυσού Yuzhuralzoloto δήλωσε ότι θα προσφέρει μερίδιο 5% στους επενδυτές αυτόν τον μήνα. Η εταιρεία μπορεί να επιδιώξει αποτίμηση 120 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, ανέφερε το RBC newswire την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, η εταιρεία παραγωγής βότκας Kaluga Distillery Kristall και το ενεχυροδανειστήριο Mosgorlombard με έδρα τη Μόσχα, ανακοίνωσαν επίσης τα σχέδιά τους να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο. Συνολικά πέντε εταιρείες ετοιμάζουν δημόσιες προσφορές πριν από το τέλος του έτους, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο τη Natalia Loginova του Χρηματιστηρίου της Μόσχας. «Οι προσδοκίες για μεγάλο αριθμό IPOs τελικά επαληθεύονται, αλλά η αγορά έχει αλλάξει εντελώς», δήλωσε ο Μαξίμ Ορλόφσκι, συνδιευθύνων σύμβουλος για τη Ρωσία στην επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital. Χωρίς θεσμικούς επενδυτές ως αγοραστές, οι συμφωνίες θα παραμείνουν μικρές, είπε. 

Πώς ανέκαμψε το Χρηματιστήριο της Μόσχας – Κύμα IPOs από παραγωγούς βότκας μέχρι ενεχυροδανειστές-1

Η αγορά της Μόσχας μετά τις κυρώσεις

Αφού εκτινάχθηκε σε υψηλό δεκαετίας με περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια που πωλήθηκαν στη Μόσχα και το Λονδίνο το 2021, ο δρόμος για τα IPOs έκλεισε όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Τα κεφάλαια εγκατέλειψαν την αγορά καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις. Η μόνη δημόσια προσφορά πέρυσι, από την εταιρεία ηλεκτρονικών σκούτερ Whoosh, συγκέντρωσε 33 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η επιθυμία των Ρώσων να αποδώσουν οι αποταμιεύσεις τους συναντά τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν ξαφνικά σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβασή τους σε κεφάλαια. Ενώ οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια γύρω στο 10% για τις καταθέσεις, ο δείκτης μετοχών MoEx Russia έχει σημειώσει άλμα 50% φέτος, καταγράφοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των χρηματιστηριακών δεικτών που παρακολουθεί το Bloomberg παγκοσμίως.

Τα ρωσικά χρήματα δεν είναι πολύ ευπρόσδεκτα στο εξωτερικό, καθιστώντας τις εγχώριες επιλογές για επενδύσεις πιο ελκυστικές, δήλωσε ο Oleg Vyugin, πρώην ανώτερος υπάλληλος της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν έφυγαν όλα τα χρήματα από τη Ρωσία, αλλά η πύλη έχει κλείσει». 

Περισσότερο από το 80% του όγκου συναλλαγών σε μετοχές προέρχεται πλέον από ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο της Μόσχας. Οι λογαριασμοί λιανικής εκτοξεύτηκαν στα 8 τρισεκατομμύρια ρούβλια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, 48% υψηλότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, τα ταμεία που κυριαρχούσαν στις δημόσιες εγγραφές διαχειρίζονται μόνο περίπου 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Λιθουανία έγινε η «γη της επαγγελίας»  για τις fintech εταιρείες

Η χώρα που κέρδισε το παιχνίδι των φόρων και κολυμπά στο χρήμα

Το πρόβλημα της Ιρλανδίας: Η χώρα της κρίσης τώρα δεν ξέρει τι να κάνει τα χρήματά της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News