Business & Finance Παρασκευή 10/11/2023, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς τις 1.200 μονάδες εν μέσω διεθνούς πτώσης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς τις 1.200 μονάδες εν μέσω διεθνούς πτώσης

Με νέα σημαντική πτώση κινούνται οι τιμές των μετοχών και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω καθοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του κεντρικού τραπεζίτη της Fed οι οποίες επανέφεραν στο τραπέζι την πιθανότητα για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

O Γενικός Δείκτης στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.207,3 μονάδες με πτώση 0,87% και με την αξία των συναλλαγών στα 10 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,75% στις 961,68 μονάδες με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει η μετοχή της Eurobank (-1,6%), ενώ πέριξ του 1% είναι οι απώλειες για Alpha και Πειραιώς, ενώ κατά 0,6% υποχωρεί η μετοχή της ΕΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Quest, της Coca Cola HBC, της Jumbo, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι μετοχές της Autohellas και της Τιτάν.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η «ζώνη ασφαλείας» τοποθετείται πλέον στις 1.200 μονάδες με την αγορά να ευελπιστεί για ένα year end rally, όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ. Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται προς τη Δύση, με τα γνωστά θέματα της νομισματικής πολιτικής, του πετρελαίου και των ομολόγων στο προσκήνιο, όπως προσθέτει. Πάντως, το σενάριο νέας «ανάφλεξης» του κόστους της ενέργειας όχι μόνο δεν έχει απομακρυνθεί, αλλά κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή, καθώς το Μεσανατολικό επιμένει, εκτιμά ο κ. Στεριώτης.

Την ίδια ώρα, διορθωτικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα στον απόηχο των νέων δηλώσεων του Jerome Powell πως η Fed δεν έχει «πειστεί» ότι έχει κάνει αρκετά για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,8%, o γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,69%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,95%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 0,9%. Ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει απώλειες 0,39%. 

Ο Powell δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ενθαρρύνονται από την πρόσφατη επιβράδυνση των ρυθμών πληθωρισμού, αλλά δεν είναι ακόμη βέβαιοι ότι έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο νομισματικής πολιτικής που είναι «επαρκώς περιοριστικό για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος χρόνου». Η Fed διατήρησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια αμετάβλητα, μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τις αγορές να στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος – ένα ζήτημα στο οποίο οι κεντρικοί τραπεζίτες διστάζουν να τοποθετηθούν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Διόρθωση μετά τις δηλώσεις Powell

Wall Street: Αλλαγή κλίματος μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News