Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 15:12
ΑΓΟΡΕΣ

BreakingViews: Cruise control, όχι απογείωση το IPO του Ελ. Βενιζέλος – Αποτίμηση 3 δισ.

BreakingViews: Cruise control, όχι απογείωση το IPO του Ελ. Βενιζέλος – Αποτίμηση 3 δισ.

Μια ήπια τόνωση της «άγονης» αγοράς IPOs και όχι τόσο χρηματιστηριακή εκτίναξη αναμένεται να προσφέρει η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο, όπως αναφέρει η στήλη BreakingViews του Reuters μετά την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας για διάθεση μεριδίου ύψους 30% μέσω δημόσιας προσφοράς τον Φεβρουάριο.

Με την κίνηση αυτή, η Ελλάδα προσπαθεί να δείξει στους επενδυτές ότι έχει ανακάμψει πλήρως 15 χρόνια μετά το bailout και τους τριγμούς που προκλήθηκαν κατά μήκος της Ευρωζώνης, αναφέρει το BreakingViews. Πριν από λίγους μήνες άλλωστε προηγήθηκαν οι αξιολογήσεις των οίκων Fitch και S&P, που έβγαλαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας από το επίπεδο junk. 

Χάρη στην εκτίναξη του τουρισμού, η ταξιδιωτική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» διαμορφώθηκε 10% πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας έναντι συρρίκνωσης 4,5% που αναμένεται για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων.

Αυτό, όμως, δείχνει παράλληλα πως η υπεραπόδοση του ομίλου έχει κατά πάσα πιθανότητα τελειώσει, σημειώνει το BreakingViews. Εάν ο τζίρος του ΔΑΑ αυξηθεί κατά 3% ετησίως από 477 εκατ. ευρώ το 2022 -βάσει των προβλέψεων για την ταξιδιωτική κίνηση στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια- και διατηρήσει περιθώρια προσαρμοσμένων EBITDA στο 69%, τότε τα EBITDA μπορεί να διαμορφωθούν στα 350 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BreakingViews, αποτιμώντας το ΔΑΑ λίγο χαμηλότερα από 9 φορές τα EBITDA -στον μέσο όρο αντίστοιχων αεροδρομίων στον κόσμο, όπως στη Ζυρίχη ή τους διαχειριστές στο Μεξικό- η ελληνική εταιρεία θα μπορούσε να αντλήσει μόνο ελαφρώς περισσότερα από 3 δισ. ευρώ μαζί με το χρέος. Δεδομένου ότι η εκτίναξη της ζήτησης μετά την πανδημία έχει λίγο-πολύ συνυπολογιστεί, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο μια πορεία στο cruise control (αυτόματο πιλότο) και όχι τόσο μια απότομη απογείωση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Δημόσια προσφορά για το 30% του ΤΑΙΠΕΔ – Τον Φεβρουάριο στο ΧΑ

«Ελ. Βενιζέλος»: Στην τελική ευθεία για εισαγωγή στο ΧΑ το αεροδρόμιο

Βουλή: Ψηφίστηκε η εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News