Business & Finance Δευτέρα 22/01/2024, 21:45
ΑΓΟΡΕΣ

Νικέλιο: Συνεχίζει πτωτικά παρά τη μείωση της παραγωγής

Το μέταλλο που χρησιμοποιείται στον ανοξείδωτο χάλυβα και στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% σε σχέση με ένα χρόνο πριν

Νικέλιο: Συνεχίζει πτωτικά παρά τη μείωση της παραγωγής

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του νικελίου συνέχισαν να υποχωρούν στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, παρά το πλήθος των ανακοινώσεων από εταιρείες που μειώνουν την παραγωγή τους ως απάντηση στην κατάρρευση των τιμών.

Το μέταλλο που χρησιμοποιείται στον ανοξείδωτο χάλυβα και στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, εν μέσω ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πλεονάσματος. Η αγορά έχει πλημμυρίσει με ένα κύμα νέου υλικού από την κορυφαία παραγωγό Ινδονησία, την ώρα που η αύξηση της ζήτησης έχει εξασθενίσει. 

Ο αντίκτυπος στην εξορυκτική βιομηχανία ήταν έντονος. Τη Δευτέρα, ο παραγωγός νικελίου Wyloo Metals Pty Ltd. του δισεκατομμυριούχου Andrew Forrest δήλωσε ότι κλείνει τα ορυχεία του. Η BHP Group και η First Quantum Minerals Ltd. πλήττονται επίσης, ενώ μια σειρά από μικρότερους παραγωγούς αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις κατασκευές ή να περιέλθουν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, αναφέρει το Bloomberg

Η κατάρρευση της τιμής του νικελίου φαίνεται να διευρύνει τη δύναμη της Ινδονησίας στην προμήθεια.

«Οι πιέσεις στην παγκόσμια αγορά νικελίου γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς», δήλωσε ο Colin Hamilton, διευθύνων σύμβουλος έρευνας εμπορευμάτων της BMO Capital Markets Ltd.

«Σημειώσαμε ότι απαιτούνται περαιτέρω προσωρινές ή μόνιμες περικοπές της παραγωγικής ικανότητας για την εξισορρόπηση της αγοράς νικελίου μετά το περσινό πλεόνασμα, αλλά μένει να φανεί αν έχει πραγματοποιηθεί επαρκής προσαρμογή», είπε.

Τα αποθέματα νικελίου έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 90% από τον Ιούνιο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, ανακάμπτοντας από ένα χαμηλό επίπεδο δεκαετίας.

Το νικέλιο LME υποχώρησε κατά 0,2% και έκλεισε στα 16,007 δολάρια ανά τόνο τη Δευτέρα. Ο χαλκός είχε μικρή μεταβολή στα 8.345,50 δολάρια ανά τόνο στο LME, ενώ τα περισσότερα άλλα μέταλλα επίσης μειώθηκαν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φουντώνει η μάχη για τις σπάνιες γαίες

Οι CEO φοβούνται ότι οι ασταθείς αλυσίδες εφοδιασμού είναι πλέον η νέα κανονικότητα

Έρευνα Goldman Sachs: Γεωπολιτικοί είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News