Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 17:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα Goldman Sachs: Γεωπολιτικοί είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές το 2024

Έρευνα Goldman Sachs: Γεωπολιτικοί είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές το 2024

Οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν μακράν το μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία φέτος, με τον πληθωρισμό να μην θεωρείται πλέον τόσο σημαντική απειλή, σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs Group Inc ανάμεσα σε πελάτες της.

Περίπου το 54% των ερωτηθέντων επέλεξε τις γεωπολιτικές συγκρούσεις ως τον κορυφαίο κίνδυνο στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου παγκόσμιας στρατηγικής της τράπεζας στο Λονδίνο αυτόν τον μήνα. Οι εκλογές στις ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου, ήρθαν στη δεύτερη θέση με 17%. Ως τρίτος πιθανότερος κίνδυνος αναδείχθηκε ο πληθωρισμός με 15% και τέταρτος η ύφεση με 14%.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν μια σημαντική αλλαγή στο κλίμα της παγκόσμιας αγοράς, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται πλησιάζοντας τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Ενώ η πιθανότητα αναζωπύρωσης των τιμών των καταναλωτών παραμένει ως απειλή, η έρευνα της Goldman Sachs δείχνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το πώς θα τοποθετηθούν σε περίπτωση επέκτασης των πολέμων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά και της αύξησης των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.

Οι κατανομές σε εμπορεύματα, ειδικά σε πετρέλαιο, χρυσό και στο ελβετικό φράγκο μεταξύ των νομισμάτων, ήταν ιστορικά «αξιόπιστοι διαφοροποιητές» σε περιόδους παρατεταμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, είπαν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας. Η ανάλυση της Goldman δείχνει ότι το ελβετικό φράγκο έχει γενικά χρησιμεύσει ως καλύτερος αντισταθμιστής έναντι τέτοιων κινδύνων από το γιεν, το οποίο τείνει να είναι πιο ευαίσθητο στις κινήσεις των επιτοκίων.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται επίσης για μία πιθανή επιστροφή του Donald Trump,  η οποία θα μπορούσε να φέρει απότομες ανατροπές το 2025, συμπεριλαμβανομένων των δασμών στις εισαγωγές και μιας πιθανής εξόδου από το ΝΑΤΟ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

Παγκόσμια Τράπεζα: «Φρένο» στην παγκόσμια ανάκαμψη μέχρι το 2025 

Visa: Οι έξι τάσεις στον κλάδο των πληρωμών το 2024

Eurasia Group: Οι 10 μεγαλύτεροι παγκόσμιοι κίνδυνοι για το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News