Business & Finance Δευτέρα 11/12/2023, 11:30
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικά βήματα και μοιρασμένα πρόσημα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικά βήματα και μοιρασμένα πρόσημα

Σταθεροποιητικά κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας στο τέμπο της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω επιφυλακτικότητας στις ευρωαγορές καθώς επίκεινται οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από ΕΚΤ και Fed με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις δηλώσεις των Christine Lagarde και Jerome Powell για τα επόμενα βήματα και πότε θα αρχίσει η χαλάρωση.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες 0,04% στις 1.274,64 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 9,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει οριακά κέρδη 0,19%.  

Από τις υπόλοιπες μετοχές, πτωτικά κινούνται οι Autohellas, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Πειραιώς, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα. Αντιθέτως, ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ,  Εθνική, Aegean, Βιοχάλκο, Lamda, Μυτιληναίος, Cenergy, Σαράντης, Alpha.

Ελάχιστες συνεδριάσεις απομένουν έως το τέλος του έτους και οι αναλυτές εκτιμούν πως το Χ.Α. δύσκολα θα χάσει τα πρωτεία σε ό,τι αφορά τις φετινές επιδόσεις.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,39%, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 3,6%. Αν και η δράση της χρηματιστηριακής αγοράς ήταν αρκετά περιορισμένη την εβδομάδα που πέρασε, οι προσφορές μετοχών και ομολόγων κρατούν ακμαίο το ενδιαφέρον, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

Η εστίαση των επενδυτών στράφηκε και σε μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες την εβδομάδα που πέρασε θύμισαν κάτι από το ένδοξο παρελθόν προηγούμενων δεκαετιών, όπως τονίζει.

Η κόπωση των δεικτοβαρών μετοχών δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες εταιρείες με συμπαθητική προοπτική και θεμελιώδη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρές μεταβολές και στάση αναμονής

Οι αγορές ποντάρουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων πλησιάζουν – Θα τις απογοητεύσει η Christine Lagarde;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News