Business & Finance Πέμπτη 14/09/2023, 20:15
ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Σε ράλι κρατικά ομόλογα και μετοχές μετά την απόφαση της ΕΚΤ – Βουτιά για το ευρώ

Σε ράλι κρατικά ομόλογα και μετοχές μετά την απόφαση της ΕΚΤ – Βουτιά για το ευρώ

Σε ράλι επιδόθηκαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ, οι ευρωπαϊκές μετοχές γνώρισαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε διάρκεια εξαμήνου και το ευρώ βούλιαξε σε χαμηλό έξι μηνών, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει μεν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, σηματοδοτώντας ωστόσο και το τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Η ΕΚΤ διαμήνυσε στο ανακοινωθέν της ότι τα επιτόκια έχουν φθάσει σε επίπεδα, που εάν διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα διασφαλίσουν την επάνοδο του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Ο Άντριου Κένινγκχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, εκτιμά ότι με τη σημερινή απόφαση να ανεβάσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 4% πιθανόν η ΕΚΤ οδηγεί στο τέλος του το σημερινό κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων. «Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τη δυναμική του πληθωρισμού, περιμένουμε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον για ένα έτος, ακόμη και εάν η οικονομία δείξει ότι οδεύει προς ύφεση».

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε έξι μονάδες βάσης στο 2,59% από 2,638% στην αρχή της συνεδρίασης, πριν από την απόφαση της ΕΚΤ. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε πολύ περισσότερο κατά 12 μονάδες βάσης, στο 4,34% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διαμορφώνεται στις 173 μονάδες βάσης από 178 πριν από το ανακοινωθέν. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς βρήκε ως σημείο ισορροπίας το 3,99%, αφού όμως κατά τη διάρκεια της ομιλίας της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρν, είχε υποχωήσει περισσότερο με το spread στις 140 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, η απόδοση κινήθηκε στο 3,63%. Όσο για τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 58 εκατ.ευρώ. 

Σε μία γενική εκτίμηση, η απόφαση της ΕΚΤ ενισχύει την ελκυστικότητα του υψηλής ποιότητας ενεργητικού στα χαρτοφυλάκια, εκτιμά η Αν-Κατρίν Πέτερσον, στρατηγική αναλύτρια του BlackRock Investment Institute. Στους μακρινούς τίτλους, η εταιρεία προτιμά τα κρατικά ομόλογα του ευρώ έναντι του δολαρίου. 

Παρά το γεγονός ότι η Λαγκάρντ δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο μίας νέας επιτοκιακής αύξησης, αναλυτές και αγορές βλέπουν πολύ μικρή πιθανότητα για κάτι τέτοιο. «Από δω και στο εξής, η προσοχή και οι συζητήσεις θα εστιαστούν στη διάρκεια παραμονής των επιτοκίων στα σημερινά υψηλά επίπεδα. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν την Άνοιξη του 2024, η ΕΚΤ θα τα διατηρήσει σταθερά και το επόμενο έτος», αναφέρει ο Χόλγκερ Σκμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε διάρκεια εξαμήνου στις ευρωπαϊκές μετοχές

Σε ράλι και οι ευρωπαϊκές μετοχές στη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε διάρκεια έξι μηνών, με τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600 να ενισχύεται 1,5% αγγίζοντας υψηλό εβδομάδας και το δείκτη Stoxx 50 για τις μετοχές της Ευρωζώνης να σημειώνει άνοδο 1,3%. 

Ο ιδιαίτερα ευαίσθητος στις αυξήσεις των επιτοκίων κλάδος του real estate ενισχύθηκε 3%, ενώ ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων καθοδήγησε τα κέρδη με άνοδο 4,2%, ακολουθώντας την ανοδική τάση των τιμών μετάλλων. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο FTSE 100 στο Λονδίνο παρουσίασε από τις υψηλότερες επιδόσεις, ενισχυόμενος 2%, ενώ στο χρηματιστήριο του Όσλο ο δείκτης ενισχύθηκε 1,8%, αγγίζοντας ύψη ρεκόρ. 

Κέρδη άνω του 2,3% παρουσίασε και ο ενεργειακός κλάδος καθώς η τιμή brent ξεπέρασε τα 93 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας υψηλό έτους. 

Χαμένος ο κλάδος αυτοκινήτου, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί 0,4% και τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να δέχονται έντονες πιέσεις, από τη στιγμή που το Πεκίνο πέρασε στην αντεπίθεση και προειδοποίησε την Ε.Ε. ότι θα προβεί σε αντίποινα εάν οι Βρυξέλλες αυξήσουν τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων. 

Βούλιαξε το ευρώ

Το ευρώ βούλιαξε στο 1,0651, στο χαμηλότερο σημείο από τις 31 Μαίου, καθώς η ΕΚΤ αύξησε μεν ξανά τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά σηματοδότησε ότι αυτή ενδεχομένως να είναι η τελευταία της κίνηση.

Αντίθετα, ο δείκτης δολαρίου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, στις 105,31 μονάδες.

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έξι μηνών εκτινάχθηκε χθες ο δείκτης δολαρίου, καθώς τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ είναι πιο ισχυρά απ΄ό,τι αναμενόταν και η ΕΚΤ σηματοδότησε το τέλος των επιτοκιακών της αυξήσεων.

Οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,6% τον Αύγουστο, περισσότερο του αναμενομένου, ενώ οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Η αύξηση των τιμών βενζίνης επηρέασε επίσης το δείκτη τιμών παραγωγού ο οποίος αυξήθηκε 0,7% τον προηγούμενο μήνα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε διάστημα περίπου έτους.

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Σίγουρη μόνο για υψηλά επιτόκια επί μεγάλο διάστημα

ΕΚΤ: 10η επιτοκιακή αύξηση – Σε ύψος ρεκόρ τα επιτόκια

Υψηλά επιτόκια για περισσότερο: Το δίλημμα της ΕΚΤ και η αισιοδοξία της Fed

Σε σταυροδρόμι η ΕΚΤ – Η δυσκολότερη απόφαση για τα επιτόκια

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News