Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 16:23
ΑΓΟΡΕΣ

IEA: Θα ανέβει κι άλλο το πετρέλαιο – Ανυπέρβλητο εμπόδιο η συμμαχία Ρωσίας-Σ. Αραβίας

IEA: Θα ανέβει κι άλλο το πετρέλαιο – Ανυπέρβλητο εμπόδιο η συμμαχία Ρωσίας-Σ. Αραβίας

Αυξημένες διακυμάνσεις και υψηλότερες τιμές αναμένονται στην πετελαϊκή αγορά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, εν μέσω σημαντικών ελλείψεων λόγω της μείωσης της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ+.

Αυτή την προειδοποίηση έδωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), παρατηρώντας ότι μέχρι στιγμής η παραγωγή αντισταθμίστηκε εν μέρει από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+, όπως οι ΗΠΑ, το Ιράν και η Βραζιλία. «Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο και μετά, η απώλεια της μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, με οδηγό τη Σαουδική Αραβία, θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές ελλείψεις το τέταρτο τρίμηνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η IEA στη μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο εθελοντική μείωση της παραγωγής, επιπλέον αυτής που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο ΟΠΕΚ+. Την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν αμφότερες να παρατείνουν τις περικοπές, κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα η Σαουδική Αραβία και κατά 300.000 η Ρωσία, μέχρι το τέλος του έτους.

Παρότι τον Αύγουστο επικράτησε σχετική ηρεμία στην αγορά, σύμφωνα με την ΙΕΑ η εθελοντική μείωση από τις δύο χώρες προκάλεσε εκτίναξη των τιμών, με το Brent να αναρριχάται άνω των 90 δολαρίων, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών. Η ΙΕΑ προειδοποίησε μάλιστα ότι οι διακυμάνσεις μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, εάν οι δύο χώρες δεν αυξήσουν την παραγωγή. «Η συμμαχία Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας αναδεικνύεται ως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις πετρελαϊκές αγορές», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΙΕΑ.

Αυτή την ώρα, το Brent ενισχύεται κατά περίπου 0,6% στα 92,6 δολάρια το βαρέλι περίπου, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει κέρδη σχεδόν 0,65% στα 89,41 δολάρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΙΕΑ: Bρισκόμαστε στην «αρχή του τέλους» της εποχής των ορυκτών καυσίμων

IEA: Οι γεωπολιτικές εντάσεις συνιστούν εμπόδιο στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας

Πετρέλαιο: Άνω των 90 δολ. εκτινάχθηκε το Brent – Παρατείνει τις περικοπές η Σ. Αραβία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News