Business & Finance Τρίτη 12/09/2023, 20:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΑ: Bρισκόμαστε στην «αρχή του τέλους» της εποχής των ορυκτών καυσίμων

ΙΕΑ: Bρισκόμαστε στην «αρχή του τέλους» της εποχής των ορυκτών καυσίμων

Ο κόσμος βρίσκεται «αρχή του τέλους» της εποχής ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται ότι η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα κορυφωθεί πριν από το 2030. 

Η ΙΕΑ προβλέπει ότι η κατανάλωση αυτών των τριών ορυκτών καυσίμων θα αρχίσει να μειώνεται αυτή τη δεκαετία, λόγω της ραγδαίας αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ολοένας και μεγαλύτερης ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων. 

«Βλέπουμε την αρχή του τέλους της εποχής ορυκτών καυσίμων και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη εποχή», ανέφερε ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις θα δημοσιοποιηθούν τον επόμενο μήνα. «Φαίνεται ότι οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή αποδίδουν», σημείωσε, καλώντας ωστόσο τους διαμορφωτές πολιτικής να κάνουν περισσότερα για να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν αυξήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές για να ανταποκριθούν στην κλιματική αλλαγή και στην ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως πολλές έχουν κάνει πίσω εξαιτίας του υψηλού κόστους διαβίωσης. 

Η ΙΕΑ, η οποία χρηματοδοτείται πρωτίστως από τον ΟΟΣΑ, είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί γύρω στο 2030. Ομως, τώρα, φαίνεται ότι αυτό θα συμβεί νωρίτερα, επειδή οι τεχνολογίες στον χώρο των ανανεώσιμων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους 12 μήνες. Ο Μπιρόλ αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές στην κινεζική οικονομία καθώς κάνει στροφή από τη βαριά βιομηχανία σε λιγότερο ενεργοβόρες βιομηχανίες και υπηρεσίες. 

«Τα τελευταία 10 έτη, η Κίνα εκπροσωπούσε περίπου το ένα-τρίτο της αύξησης της ζήτησης για φυσικό αέριο παγκοσμίως και τα δύο-τρίτα της ζήτησης πετρέλαιο. Όμως, τώρα η ηλιακή, αιολική και πυρηνική ενέργεια θα αντισταθμίσουν την πιθανή αύξηση της ζήτησης για άνθρακα στην Κίνα», είπε ο Μπιρόλ. 

Ο επικεφαλής της ΙΕΑ αναφέρέι ακόμη ότι μεγάλα νέα προγράμματα σε ορυκτά καύσιμα κινδυνεύουν να αποτελέσουν ενεργητικό υπό πίεση, αναγνωρίζοντας ότι ορισμένες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα χρειαστεί να υπολογίσουν μειώσεις στα υφιστάμενα κοιτάσματα. Ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και η ΙΕΑ δέχθηκαν επιθέσεις από μεγάλους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων που προειδοποίησαν για υποεπενδύσεις στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ενεργειακές κρίσεις.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ- κλιματική αλλαγή: Το δυστοπικό μέλλον είναι ήδη εδώ

Λεπτές ισορροπίες στο φυσικό αέριο – Οι παράγοντες αποσταθεροποίησης της αγοράς

Η «δύσβατη» διαδρομή των 100 τρισ. δολαρίων για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News