Business & Finance Παρασκευή 1/09/2023, 21:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E.: Ο συννεφιασμένος Σεπτέμβριος θα μειώσει την παραγωγή ανανεώσιμων

E.E.: Ο συννεφιασμένος Σεπτέμβριος θα μειώσει την παραγωγή ανανεώσιμων

Η Ευρώπη αναμένεται να παραγάγει λιγότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές τον φετινό Σεπτέμβριο απ’ ό,τι συνήθως, εξαιτίας των μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, ενισχύοντας πιθανότατα τη ζήτηση για άνθρακα και φυσικό αέριο πριν ακόμη από την επίσημη έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

Η βροχή, τα σύννεφα και οι ασθενέστεροι άνεμοι σε περιοχές της Ευρώπης θα έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερη παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις, Αν και ο Σεπτέμβριος δεν έχει συνήθως υψηλή ενεργειακή ζήτηση, μια συνεχής πτώση των θερμοκρασιών θα μπορούσε τελικά να αυξήσει την αναγκαιότητα των ορυκτών καυσίμων.

«Αν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν», δηλώνει ο Kerry Thacker-Smith, επικεφαλής αναλυτής στο S&P Global Commodity Insights. 

Η Ευρώπη άφησε πίσω της ένα καλοκαίρι με επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες με τον φετινό Ιούλιο να είναι ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί στον κόσμο. Αφενός, πυρκαγιές και πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές σε ολόκληρη την ήπειρο, αφετέρου, η ηλιοφάνεια και η επέκταση των υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφεραν αύξηση της παραγωγής, οδηγώντας σε πτώση των τιμών ενέργειας ακόμη και κάτω από το μηδέν. 

Mercury to Drop in NW Europe, But Forecast Still Warmer Than Norm

Source: Bloomberg, European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, Global Forecast System

Οι μέσες θερμοκρασίες αναμένεται να πέφτουν σταθερά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά θα εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο στην κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με τον Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγο στη Maxar Technologies. Η Σκανδιναβία και η Ανατολική Ευρώπη θα έχουν ζέστη.

Εν τω μεταξύ, βροχοπτώσεις στα νότια της ηπείρου θα ρίξουν τις θερμοκρασίες πιο χαμηλά από τα συνήθη επίπεδα στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

«Χαμηλότερη από τα κανονικά επίπεδα ηλιακή και αιολική παραγωγή αναμένεται τον επόμενο μήνα για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι χαμηλότερες προμήθειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πιθανότατα θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο απ’ ό,τι αν συνέβαιναν στην καρδιά του καλοκαιριού ή του χειμώνα, καθώς ο Σεπτέμβριος σε γενικές γραμμές δεν είναι μήνας μεγάλης ζήτησης ενέργειας», δήλωσε ο Andrew Pedrini, μετεωρολόγος στο Atmospheric G2.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Πτώση των εξαγωγών LNG τον Αύγουστο καθώς θερμοκρασία και συντήρηση επηρεάζουν την παραγωγή

Ε.Ε.: Εισάγει ποσότητες ρεκόρ LNG από την Ρωσία

Το έλλειμμα ενεργειακής προμήθειας προμηνύει ενεργειακή κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News