Business & Finance Τετάρτη 30/08/2023, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Εισάγει ποσότητες ρεκόρ LNG από την Ρωσία

Ε.Ε.: Εισάγει ποσότητες ρεκόρ LNG από την Ρωσία

Η Ε.Ε. αναμένεται να εισαγάγει ποσότητες ρεκόρ σε υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Ρωσία φέτος, παρά τις προσπάθειες της ένωσης να περιορίσει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027. Τους πρώτους επτά μήνες του έτους, το Βέλγιο και η Ισπανία αναδείχθηκαν στο δεύτερο και τρίτο μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού LNG μετά την Κίνα, σύμφωνα με ανάλυση της Global Witness, μη κυβερνητικού οργανισμού. 

Συνολικά, οι εισαγωγές της Ε.Ε. ήταν αυξημένες 40% το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, προτού η Ρωσία αρχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και αυτό καθότι η Ε.Ε. δεν εισήγαγε μεγάλες ποσότητες LNG πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία εξαιτίας της εξάρτησής της από τους αγωγούς που μετέφεραν φυσικό αέριο από την Ρωσία. Ωστόσο, η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την παγκόσμια μέση αύξηση των εισαγωγών ρωσικού LNG, που ήταν στο 6% την ίδια περίοδο. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ε.Ε. εισαγάγει 1,7% περισσότερο ρωσικό LNG από αυτό που εισήγαγε πέρυσι, όταν οι εισαγωγές της άγγιξαν ρεκόρ πέρυσι. Το κόστος των εισαγωγών στο επτάμηνο διαμορφώθηκε στα 5,29 δισ.ευρώ. 

«Δεν έχει σημασία εάν έρχεται από αγωγούς ή δεξαμενόπλοια – αυτό δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξακολουθούν να στέλνουν δισεκατομμύρια στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», αναφέρει εκπρόσωπος της Global Witness. Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών έγινε από την κοινοπραξία Yamal LNG, που ελέγχεται στην πλειοψηφία της από την ρωσική Novatek. Mερίδια στην κοινοπραξία ελέγχουν η γαλλική TotalEnergies, η κινεζική CNPC και ένα κινεζικό κρατικό fund. 

Ο Άλεξ Φρόλεϊ, αναλυτής της εταιρείας συμβούηλων ICIS, σημειώνει ότι οι μακροπρόθεσμοι αγοραστές της Ευρώπης ισχυρίζονται ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις ποσότητες που προβλέπονται στα συμβόλαια εκτός και εάν αυτό απαγορευθεί από τους πολιτικούς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Σπανίζουν τα τάνκερ για τη μεταφορά LNG – Στα 200.000 δολάρια ημερησίως οι ναύλοι

ΙΕΑ: Δεν τελείωσαν οι κίνδυνοι για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Γερμανία: Σε κίνδυνο η βιομηχανική παραγωγή της, εάν σταματήσει η ρωσική ροή φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News