Business & Finance Δευτέρα 12/06/2023, 20:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σε κίνδυνο η βιομηχανική παραγωγή της, εάν σταματήσει η ρωσική ροή φυσικού αερίου

Γερμανία: Σε κίνδυνο η βιομηχανική παραγωγή της, εάν σταματήσει η ρωσική ροή φυσικού αερίου

Η Γερμανία ενδεχομένως να αναγκαστεί να περιορίσει ή ακόμη και να κατεβάσει το διακόπτη της βιομηχανικής παραγωγής της, σε περίπτωση που η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν παραταθεί μετά τη λήξη της στο τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. 

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι και Αντικαγκελάριος, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση ότι οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν τα ίδια λάθη ξανά θεωρώντας ότι η οικονομία δεν θα επηρεαστεί χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας. 

Οι κανόνες για την κατανομή του βάρους των πιθανών ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να τηρούνται, γεγονός που σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξάγει φυσικό αέριο στην περιοχή προκειμένου να αντισταθμίσει το όποιο έλλειμμα και οι μεταποιητικές μονάδες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπη θα πρέπει να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν τις προμήθειές τους, είπε ο Χάμπεκ. 

«Δεν υπάρχει ασφαλές σενάριο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», είπε ο Χάμπεκ. Η πρόσθετη παραγωγικότητα – συμπεριλαμβανομένου ενός τερματικού σταθμού LNG που πρόκειται να κατασκευαστεί στη βόρεια ακτή της Γερμανίας και έχει προκαλέσει την αντίθεση κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων – θα είναι επομένως απαραίτητη για τη διατήρηση του εφοδιασμού τόσο στην ανατολική Γερμανία όσο και στην Ανατολική Ευρώπη, προσέθεσε. 

Παρά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, η Ουκρανία εξακολουθεί να εξασφαλίζει προμήθειες από τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου επιτρέποντας στο ρωσικό φυσικό αέριο να ρέει στα εδάφης της με προορισμό χώρες, όπως Αυστρία, Σλοβακία, Ιταλία και Ουγγαρία. 

Ακόμη κι αν συνεχιστεί με κάποιο τρόπο η προσφορά και μετά το 2024, είναι απίθανο να παραταθεί η τρέχουσα συμφωνία, καθώς δεν απολαμβάνει πολιτικής στήριξης, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την επέκταση της σύμβασης διαμετακόμισης φαίνονται εξαιρετικά απίθανες υπό τις τρέχουσες συνθήκες», αποφαίνονται οι συντάκτριες της εν λόγω έκθεσης Αν-Σοφί Κομπό και Τατιάνα Μίτροβα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Άνοδος 35% των τιμών στην εβδομάδα – Ανησυχίες για την προσφορά

Κρίσιμες επιλογές για την ευρωπαϊκή αγορά αερίου

Χαμηλό διετίας άγγιξε το φυσικό αέριο – Γιατί θα παραμείνει χαμηλά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News