Green Economy Τρίτη 30/05/2023, 12:50
GREEN ECONOMY

Χαμηλό διετίας άγγιξε το φυσικό αέριο – Γιατί θα παραμείνει χαμηλά

Χαμηλό διετίας άγγιξε το φυσικό αέριο – Γιατί θα παραμείνει χαμηλά

Στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων δύο ετών υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση συρρικνώθηκε περαιτέρω λόγω της παραγωγής-ρεκόρ από φωτοβολταϊκά στη Γερμανία.

Τα προθεσμιακά Ιουνίου στο χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ, τα οποία αποτελούν βαρόμετρο για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχώρησαν έως και 4,3% το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Αυτή την ώρα έχουν ανακτήσει τις απώλειες, καταγράφοντας ήπια άνοδο 0,77%, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση με την κορύφωση του 2022. Ειδικότερα,  διαμορφώνονται περίπου στα 24,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, το φυσικό αέριο ολοκλήρωσε την πιο παρατεταμένη εβδομαδιαία πτώση από το 2007, καταδεικνύοντας την τεράστια μεταβολή από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης πέρυσι. Μάλιστα, εκτός απροόπτου, η διολίσθηση αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι βιομηχανίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια λόγω του ασθενούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Στροφή της Ευρώπης στις ΑΠΕ

Στην αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου συνέβαλε και οι παραγωγή από ΑΠΕ στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, το περασμένο σαββατοκύριακο, η παραγωγή από φωτοβολταϊκά στη Γερμανία ανήλθε σε επίπεδο-ρεκόρ. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση επέσπευσε κατά περίπου μία δεκαετία τον στόχο της πράσινης μετάβασης που αρχικά είχε τεθεί το 2035, προκειμένου να απεξαρτητοποιηθεί από το φυσικό αέριο.

Ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των φωτοβολταϊκών πάνελ στην Ε.Ε. στοχεύει στην απομάκρυνση «από τα κοστοβόρα ορυκτά καύσιμα με ταχύτερο ρυθμό και την αποτροπή περαιτέρω έκθεσης στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και στις απειλές ασφαλείας που συνέβησαν τους τελευταίους 18 έως 24 μήνες», δήλωσε η Sarah Brown, επικεφαλής ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο think tank Ember.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τιμές ρεύματος: Πώς μηδενίστηκαν για 6 ώρες

Ε.Ε.: Οι τιμές φυσικού αερίου μπορεί να διολισθήσουν σε αρνητικό έδαφος το καλοκαίρι

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Η «χρυσή εποχή» για το φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News