Business & Finance Παρασκευή 9/06/2023, 21:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Άνοδος 35% των τιμών στην εβδομάδα – Ανησυχίες για την προσφορά

Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Άνοδος 35% των τιμών στην εβδομάδα – Ανησυχίες για την προσφορά

Τα προθεσμιακά φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν ξαφνικά στα ύψη, καθώς οι συναλλασσόμενοι επαναξιολογούν τους κινδύνους σε επίπεδο προσφοράς εν μέσω ενδείξεων για αύξηση του παγκόσμιου ανταγωνισμού για φυσικό αέριο και για κύμα καύσωνα στην περιοχή. 

Τα προθεσμιακά συμβόλαια σημείωσαν σε εβδομαδιαία βάση άνοδο 35%, τη μεγαλύτερη από πέρυσι τον Αύγουστο, όταν η ενεργειακή κρίση ήταν στο απόγειό της. Είναι επίσης η πρώτη εβδομαδιαία άνοδος από το Μάρτιο. 

Η άνοδος της Παρασκευής αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα ακραίας μεταβλητότητας που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα, απο τη στιγμή που τα προθεσμιακά προσπάθησαν να σταθεροποιηθούν γύρω στα 23 ευρώ. Παρότι τα υψηλά αποθέματα και η περιορισμένη βιομηχανική ζήτηση έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τις τιμές τους τελευταίους μήνες, οι traders κάνουν λόγο για πιθανή έλλειψη προσφοράς. 

Αρκετές διακοπές λειτουργίας στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, παρατάθηκαν. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου – που βοήθησαν τη γηραιά ήπειρο να ανακάμψει από την κρίση – θα μπορούσαν να μειωθούν τους επόμενους μήνες μετά από μια περίοδο πτωτικής τάσης.

Gas Prices Swing | Europe's benchmark futures saw increased volatility this week
 
 

Οι ανησυχίες για την προσφορά συμπίπτουν με τις υψηλότερες θερμοκρασίες καθώς μπήκε το καλοκαίρι, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις ανάγκες για κλιματισμό από την Ευρώπη έως την Ασία και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό για το LNG. Οι αμερικανικές εξαγωγές LNG – ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης – είναι προς το παρόν πιο κερδοφόρες στην Ασία τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, αναμένονται υψηλότερες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό για περιοχές της χώρας από την Παρασκευή, με το Λονδίνο να αναμένεται να φτάσει τα υψηλά των 27,5 βαθμών Κελσίου το Σάββατο. Οι θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Βερολίνο αναμένεται να είναι υψηλότερες από τη Μαδρίτη και τη Ρώμη το Σάββατο.

Ο δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο του πρώτου μηνός στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ διαμορφώθηκε κατά 19% υψηλότερα στα 32,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 23%.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει καθώς η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης δεν έχει δείξει σημάδια ουσιαστικής ανάκαμψης, ακόμη και με τις τιμές να έχουν μειωθεί περίπου 90% από τα υψηλότερα επίπεδα του 2022.

Η επιβράδυνση της ευρύτερης οικονομίας και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μείωσαν τη ζήτηση φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά σχεδόν 10% τον Μάιο από πέρυσι, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Λογαριασμοί ρεύματος: Διψήφια πτώση τον Μάιο στην Ελλάδα – Η μεγαλύτερη στην Ευρώπη

Κρίσιμες επιλογές για την ευρωπαϊκή αγορά αερίου

Φθηνό LNG αποκτούν τα φτωχότερα έθνη για οικονομική ώθηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News