Business & Finance Παρασκευή 21/10/2022, 21:15
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

WSJ: Τα ενεργειακά μέτρα της Ε.Ε. δεν επιλύουν τα υφιστάμενα προβλήματα

WSJ: Τα ενεργειακά μέτρα της Ε.Ε. δεν επιλύουν τα υφιστάμενα προβλήματα

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970, η Ευρώπη ανατρέπει ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας δύο δεκαετιών για να δημιουργήσει μία πιο ανταγωνιστική αγορά για το φυσικό αέριο. 

Τις επόμενες εβδομάδες, η Ε.Ε. θα ζητήσει από τις χώρες μέλη να εξετάσουν με περισσότερες λεπτομέρειες το μηχανισμό της επιβολής ορίου τις τιμές φυσικού αερίου προκειμένου να αποφεύγονται οι ακραίες διακυμάνσεις. Ζητά επίσης από τις εταιρείες ενέργειας να συνεργαστούν μέσω κοινών αγορών ως ένα μέσο στις διαπραγματεύσεις τους με ξένους προμηθευτές, ενώ παράλληλα εξετάζει τη δημιουργία ενός εναλλακτικού δείκτη αναφοράς για το LNG. 

Οι προτάσεις είναι γεμάτες με προειδοποιήσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ενεργοποίησή τους ή να αμβλύνουν τον αντίκτυπό τους. Ωστόσο, θα ισοδυναμούσαν με μια σημαντική παρέμβαση σε μια αγορά που η Ευρώπη προσπαθεί εδώ και καιρό να ανοίξει για να μειώσει τις τιμές, να σπάσει τα μονοπώλια και να αποδυναμώσει τη δύναμη της Ρωσίας στην ενέργειά της. Αυτή η απελευθέρωση ήταν σημαντικό μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της ένωσης να δημιουργήσει ενιαίες αγορές που εκτείνονται πέρα από τα εθνικά σύνορα.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ισχυρίζονται ότι αυτά τα νέα βήματα θα μπορούσαν να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών και προετοιμάσουν την ένωση να διαχειριστεί μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όμως, traders στον χώρο της ενέργειας, ανώτατα στελέχη και αναλυτές θεωρούν κάποιες από τις ενέργειες αυτές άστοχες, τη στιγμή που άλλες ενέχουν τον κίνδυνο να επιδεινώσουν την κατάσταση. 

Ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της Flex LNG, αναφέρει ότι η ελεύθερη αγορά είναι αυτή που έχει εξασφαλίσει αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό αποθήκευσης 90% στην Ε.Ε. και την έχει βοηθήσει να αποφύγει μία χειρότερη κρίση. 

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο δείκτης TTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται εντός της Ε.Ε. και αλλάζει χέρια μεταξύ εταιρειών κοινής ωφελείας, παραγωγών, τραπεζών, βιομηχανιών και άλλων. 

Οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε. έχουν ως σημείο αναφοράς το συγκεκριμένο δείκτη στα ενεργειακά τους συμβόλαια που σημαίνει ότι επηρεάζει τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τις οικονομίες, όπως ακριβώς και τα προθεσμιακά σε brent ή τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας που επηρεάζουν πολλές συναλλαγές. 

Στο μεταξύ όμως, η Ευρώπη ανάγκασε προμηθευτές, μεταξύ των οποίων τη Gazprom, να συνδέσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με το δείκτη των τιμών φυσικού αερίου, παρά με τους δείκτες πετρελαίου. Περίπου το 80% της ευρωπαϊκής ροής φυσικού αερίου ήταν συνδεδεμένο με τις τιμές spot το 2021, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Φυσικού Αερίου, συγκριτικά με το 15% του 2005. 

Αυτό έβαλε το δείκτη φυσικού αερίου στο στόχαστρο των Βρυξελλών όταν οι τιμές απογειώθηκαν. Παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση, οι τιμές είναι περίπου εννέα φορές υψηλότερες από τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από δύο χρόνια. 

Η Ε.Ε. υπονομεύει τις προσπάθειες περίπου 30 ετών για τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής αγοράς φυσικού αερίου, λέει ο Τζόναθαν Στερν, ερευνητής στο Oxford Institute for Energy Studies. 

«Όταν λες ότι δεν το θέλω πλέον αυτό και θα το αλλάξω, καταστρέφεις την εμπιστοσύνη και μεταφέρεις τον έλεγχο της αγοράς στις κυβερνήσεις», λέει ο Στερν. 

Τraders και στελέχη από τη βιομηχανία ενέργειας υποστηρίζουν ότι ο εναλλακτικός δείκτης μπορεί να φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια, όμως δεν πρόκειται να επιλύσει τα υφιστάμενα προβλήματα, που είναι η έλλειψη προσφοράς και τέρμιναλ για τις εισαγωγές στη Βόρεια Ευρώπη. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Διαβάστε επίσης:

Τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία της ΕΕ για την ενέργεια: Κάτι για όλους – Και άλλες συζητήσεις

Ε.Ε.: Σύνοδος κορυφής με φόντο τις τριβές Γαλλίας – Γερμανίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News