Κόσμος Πέμπτη 20/10/2022, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Σύνοδος κορυφής με φόντο τις τριβές Γαλλίας – Γερμανίας

Ε.Ε.: Σύνοδος κορυφής με φόντο τις τριβές Γαλλίας – Γερμανίας

Τριβές παρουσιάζουν οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις, με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει ότι το Βερολίνο διακινδυνεύει να οδηγήσει σε απομόνωση την Ευρώπη και με τον υπουργό Οικονομικών του Μπρινό Λεμέρ να απευθύνει μήνυμα για επανεκκίνηση του γαλλογερμανικού άξονα.

«Είναι τα πράγματα εύκολα αυτή τη στιγμή; Όχι. Είναι αυτό κατανοητό; Ναι», είπε ο Λεμέρ σε συνέντευξή του στο Cabinet ARC. 

Οι σχέσεις των δύο χωρών κλονίστηκαν από μία σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων ενεργειακές υποδομές, πυρηνική ενέργεια, αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και κοινά αμυντικά σχέδια. Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται αντιμέτωπος με έντονες πιέσεις για τη σθεναρή του αντίσταση στην επιβολή πλαφόν που απειλεί να οδηγήσει ολόκληρη την Ευρώπη σε ύφεση. 

Ο Μακρόν είπε ότι θα συζητήσει με τον Σολτς και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοοικονομική σταθερότητα μέσω δανείων και μηχανισμών εγγυήσεων. Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας είναι διηρημένη στο θέμα αυτό, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να αναφέρει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα εργαλεία, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμοι πόροι στο Ταμείο Ανάκαμψης και ότι η οικονομία εξακολουθεί να είναι ισχυρή. 

Ο Μακρόν και ο Σολτς είχαν κάποιες σύντομες διμερείς συναντήσεις στη διάρκεια της συνόδου σήμερα Πέμπτη. 

Ερωτηματικά δημιουργεί και η αναβολή για αργότερα της κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, κάτι που ο Λεμέρ απέδωσε σε δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την ατζέντα των θεμάτων. 

Ο Λίντνερ από την πλευρά του ανέφερε ότι οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις παραμένουν άκρως σημαντικές για την ανάπτυξη της Ε.Ε..

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News