Business & Finance Τρίτη 7/06/2022, 21:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη: Ο υπ΄αριθμόν 1 προορισμός για το αμερικανικό LNG

Ευρώπη: Ο υπ΄αριθμόν 1 προορισμός για το αμερικανικό LNG

Η Ευρώπη έχει εκθρονίσει την Ασία αποτελώντας πλέον το μεγαλύτερο προορισμό για αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), καθώς η «διψασμένη» για ενέργεια γηραιά ήπειρος προσπαθεί να απεξαρτηθεί από την Ρωσία. 

Οι ΗΠΑ έστειλαν περίπου τα τρία-τέταρτα του LNG που εξάγουν συνολικά, στην Ευρώπη κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, με τις ημερήσιες εξαγωγές προς την περιοχή να έχουν υπερτριπλασιαστεί από τον περυσινό μέσο όρο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ). Πέρυσι, η Ε.Ε. είχε προμηθευτεί μόλις με το ένα-τρίτο του αμερικανικού LNG. H αύξηση αυτή σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εκπροσωπούν τώρα περίπου το ήμισυ των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG, περίπου τη διπλάσια ποσότητα σε σχέση με πέρυσι. 

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να ενισχύσει την προσφορά καυσίμων προς την Ευρώπη από τη στιγμή που η Ε.Ε. αποφάσισε να κάνει στροφή από το ρωσικό αέριο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όμως, ακόμη και πριν από το γεγονός αυτό, η περιοχή αγωνιζόταν ήδη να αντιμετωπίσει την κρίση προσφοράς η οποία είχε ωθήσει τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε άνευ προηγουμένου επίπεδα. Η προοπτική δε, υψηλότερου κέρδους ενθάρρυνε τους Αμερικανούς προμηθευτές με ευελιξία στα συμβόλαια να προμηθεύσουν περισσότερα καύσιμα στην Ευρώπη σε βάρος άλλων προορισμών. 

Η Ασία, η οποία εισήγαγε περίπου το ήμισυ του αμερικανικού LNG την τελευταία διετία, «είδε» τον όγκο των προμηθειών της να μειώνεται κατά το ήμισυ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την ΕΙΑ.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, έχουν αυξήσει το συνολικό όγκο των εξαγωγών της σε LNG φέτος.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φον ντερ Λάιεν: Σύντομα σε λειτουργία νέοι τερματικοί σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία

Φυσικό αέριο: Η Δύση ψάχνει, το Κατάρ δίνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News