Business & Finance Τετάρτη 3/11/2021, 16:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εμπορική συμφωνία που καλύπτει το 1/3 του πλανήτη – Δεν συμμετέχουν οι ΗΠΑ

Η εμπορική συμφωνία που καλύπτει το 1/3 του πλανήτη – Δεν συμμετέχουν οι ΗΠΑ

Σε ισχύ τίθεται από τον προσεχή Ιανουάριο η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία όλων των εποχών, στην οποία όμως δεν συμμετέχουν οι ΗΠΑ. 

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τη Regional Comprehensive Economic Partnership, γνωστή και ως RCEP, η οποία υπεγράφη πέρυσι από 15 χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας. 

Πριν λίγες ημέρες, τα εθνικά κοινοβούλια σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ενέκριναν το κείμενο της συμφωνίας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εγκρίσεων από τις χώρες – μέλη. 

Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου του 2022 η RCEP θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εποχή εμπορικών συνεργασιών στην περιοχή.  

Στη συμφωνία συμμετέχουν οι Κίνα, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Μπρουνέι, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ. 

Chart shows how the countries that form major trade pacts RCEP, CPTPP and ASEAN

Η Regional Comprehensive Economic Partnership θα καλύπτει, ως εκ τούτου, μια αγορά 2,2 δισ. ανθρώπων, η οποία έχει ΑΕΠ 26,2 τρισ. δολαρίων. Δηλαδή, εν ολίγοις, θα καλύπτει το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ. 

Θα είναι δε, μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ – Μεξικό – Καναδα ή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πέρα από τα προφανή εμπορικά και οικονομικά οφέλη, για τους αναλυτές η ενεργοποίηση της RCEP ισοδυναμεί με μεγάλη γεωπολιτική νίκη της Κίνας έναντι των ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν την επιρροή τους σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη να φθίνει διαρκώς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα – Αυστραλία: Συνομιλίες εντός του 2022 για την αποφυγή της διπλής φορολογίας εισοδήματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News