Business & Finance Τρίτη 3/08/2021, 09:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πεκίνο: Τα online παιχνίδια «το όπιο του λαού»

Βυθίστηκαν οι μετοχές των διαδικτυακών κολοσσών της χώρας

Πεκίνο: Τα online παιχνίδια «το όπιο του λαού»

Νέες αναταράξεις στην κινεζική αγορά μετοχών, αφού ο «πόλεμος» του Σι Τζινπίνγκ με τις ισχυρότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας συνεχίζεται. Στο στόχαστρο σήμερα μπήκαν και πάλι οι διαδικτυακοί κολοσσοί της χώρας. Tencent και NetEase, δύο από τις κορυφαίες επιχειρήσεις online gaming στον κόσμο, είδαν τις μετοχές τους να βυθίζονται έως και 14%. 

Αφορμή ήταν άρθρο που δημοσιεύθηκε από την κρατικά ελεγχόμενη εφημερίδα Economic Information Daily. Τα κρατικά μέσα στην Κίνα εκφράζουν πάντα την επίσημη γραμμή του Πεκίνου για αυτό και ο αντίκτυπος των σχολίων τους στις αγορές είναι ισχυρός.

Το άρθρο αναφερόταν στο άκρως δημοφιλές παιχνίδι Honor of Kings της Tencent λέγοντας ότι μαθητές μένουν κολλημένοι στην οθόνη παίζοντάς το έως και 8 ώρες την ημέρα. Ζητούσε λοιπόν να μπουν περιορισμοί στον κλάδο για να καταπολεμηθεί ο εθισμός αυτός. «Κανένας κλάδος, κανένα σπορ δεν μπορεί να επιτρέπεται να αναπτύσσεται κατά τρόπο που να καταστρέφει μία γενιά» ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν εξελιχθεί στο σημερινό «όπιο». 

Η Tencent ανακοίνωσε ήδη ότι θα υιοθετήσει μέτρα ώστε να περιορίσει την πρόσβαση των παιδιών και τον χρόνο που περνάνε στο Honor of Kings. Σκοπεύει σταδιακά να εφαρμόσει τη νέα πολιτική στο σύνολο των online παιχνιδιών της. Η Tencent είχε πρόσφατα δει τη μετοχή της να δέχεται και πάλι σφυροκόπημα, καθώς έλαβε εντολή να αναστείλει όλες τις συμφωνίες αποκλειστικής άδειας streaming που είχε κλείσει με δισκογραφικές εταιρείες, φθάνοντας να ελέγχει το 80% της κινεζικής streaming αγοράς.

Στο στόχαστρο έχουν μπει επίσης οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και τα φροντιστήρια. Τα τελευταία στο εξής θα λειτουργούν μόνο ως μη κερδοσκπικοί οργανισμοί στο πλαίσιο της κινεζικής πολιτικής για περισσότερα παιδιά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΒΒC, CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News