Business & Finance Σάββατο 28/08/2021, 21:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

USMCA: «Σύμπλευση» Καναδά με το Μεξικό για αναθεώρηση όρων της συμφωνίας

USMCA: «Σύμπλευση» Καναδά με το Μεξικό για αναθεώρηση όρων της συμφωνίας

Στο πλευρό του Μεξικού τάχθηκε ο Καναδάς, ζητώντας επίσημη διαβούλευση με τις ΗΠΑ σχετικά με την ερμηνεία των κανόνων στην παραγωγή αυτοκινήτων, όπως ορίζονται στο εμπορικό σύμφωνο της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες Παρασκευή οι δύο χώρες.

Στις 20 Αυγούστου το Μεξικό ζήτησε την επίσημη διαβούλευση σχετικά με την ερμηνεία και την εφαρμογή των αυστηρότερων κανόνων αναφορικά με την κατασκευή αυτοκινήτων βάσει της Συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA). Τον Μάιο είχε εκφράσει για πρώτη φορά διαφωνία για το θέμα σε μια διαδικτυακή συνάντηση, με την μεξικανική κυβέρνηση να επικαλείται διαφορές στις μεθόδους ερμηνείας των ΗΠΑ. Ο Καναδάς και το Μεξικό χρησιμοποιούν πιο ευέλικτες ερμηνείες.

Η USMCA, η διάδοχος της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, απαιτεί το 75% ενός αυτοκινήτου να κατασκευάζεται στη Βόρεια Αμερική για να θεωρηθεί ότι προέρχεται από την εν λόγω περιοχή.

Από την 1η Ιουλίου 2023, το ίδιο ποσοστό θα ισχύει για τα βασικά μέρη, από το 69% που ισχύει επί του παρόντος και σε σύγκριση με το 62,5% της προηγούμενης εμπορικής συμφωνίας. Το Μεξικό υποστηρίζει ότι αν το επίπεδο των βασικών εξαρτημάτων φθάσει στο 75%, τότε θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει κατασκευασθεί κατά 100% στη Βόρεια Αμερική και πρέπει το ποσοστό αυτό να υπολογίζεται ως τέτοιο στη συνολική αξία του αυτοκινήτου.

Βάσει της συμφωνίας, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό κατασκευής ενός αυτοκινήτου τόσο λιγότεροι είναι οι δασμοί που επιβάλλονται όταν εισάγεται.

«Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η αυτοκινητοβιομηχανία για τους εργαζομένους του Καναδά και την καναδική οικονομία. Ο Καναδάς ενημέρωσε τις ΗΠΑ και το Μεξικό ότι σκοπεύει να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις ως τρίτο μέρος», δήλωσε η Πατρίσια Σκίνερ, εκπρόσωπος της Global Affairs Canada.

«Είμαστε χαρούμενοι που ο Καναδάς αποφάσισε να συμμετάσχει στο αίτημα για διαβουλεύσεις, το οποίο καταθέσαμε στις 20 Αυγούστου, σε σχέση με την ερμηνεία που δίνουν οι ΗΠΑ στους κανόνες προέλευσης της USMCA για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας του Μεξικού, Τατιάνα Κλουθιέρ, με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News