Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 19:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστραλία: Αισιοδοξία για εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. στα τέλη του 2022  

Αυστραλία: Αισιοδοξία για εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. στα τέλη του 2022  

Την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη του επόμενου έτους εξέφρασε σήμερα Παρασκευή η Αυστραλία, διά στόματος του υπουργού της Εμπορίου, Νταν Τεχάν, παρά το γεγονός ότι το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι βαρύ, μετά την ακύρωση της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Καμπέρα.

Μετά την κίνηση αυτή, οι Βρυξέλλες ανέβαλαν τον τελευταίο γύρο συνομιλιών, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου, μέχρι τον Νοέμβριο, καθώς η Αυστραλία αποχώρησε από μια συμφωνία πολλών δισ. δολαρίων, την οποία το Παρίσι θεωρούσε ως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του στην περιοχήτου  Ινδο-Ειρηνικού.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση της Αυστραλίας συμφώνησε για την κατασκευή τουλάχιστον οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία ως μέρος μιας τριμερούς συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ των τριών χωρών.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στην Ιταλία, ο Τεχάν δήλωσε ότι δεν τον ανησυχεί η καθυστέρηση των συνομιλιών και πως η επίτευξη συμφωνίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Ερωτηθείς πότε αναμένει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, απάντησε: «Θα πάρει λίγο χρόνο και θα κοιτάξουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις προς το τέλος του επόμενου έτους».

Παράλληλα υποστήριξε ότι είχε «πολύ καλές συζητήσεις» με επτά υπουργούς της Ε.Ε. στη συνάντηση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι  αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο αναγνωρίζει ότι θα είναι πιο δύσκολο να αναθερμανθούν οι σχέσεις με τη Γαλλία, η οποία χαρακτήρισε τις ενέργειες της Αυστραλίας ως «πισώπλατη μαχαιριά» και η οποία μέχρι στιγμής έχει απορρίψει οποιαδήποτε συνομιλία.

«Το πιο σημαντικό είναι να καθίσουμε να συζητήσουμε για να μπορέσει η Αυστραλία να εξηγήσει πλήρως την απόφαση της επειδή ήταν προς το εθνικό μας συμφέρον», συμπλήρωσε.

Η Γαλλία ανακοίνωσε στις 6 Οκτωβρίου ότι θα στείλει τον πρέσβη της στην Αυστραλία για να βοηθήσει στην αναθέρμανση των σχέσεων, αφού τον είχε ανακαλέσει πίσω στο Παρίσι ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News