Business & Finance Δευτέρα 6/09/2021, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Η έκπτωση του Ριάντ έριξε τις τιμές

Πετρέλαιο: Η έκπτωση του Ριάντ έριξε τις τιμές

Πτωτικές τάσεις κατέγραψαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, από τη στιγμή που οι απότομες μειώσεις της Σαουδικής Αραβίας στις τιμές αργού για τους πελάτες της στην Ασία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ως προς τις προοπτικές της ζήτησης. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 0,70% στα 72,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη κινείται κάτω από τα 69 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,58%. 

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco ενημέρωσε τους πελάτες του ότι θα μειώσει την τιμή πώλησης αργού  στην Ασία, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αγορά του για πωλήσεις αργού, τουλάχιστον κατά 1 δολάριο το βαρέλι. 
 
Η μείωση των τιμών ήταν μεγαλύτερη απ΄ό,τι αναμενόταν, με βάση αναλυτές του Reuters. «Οταν ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας μειώνει τις τιμές πώλησης στην Ασία για τις παραδόσεις Οκτωβρίου, σηματοδοτεί αυτομάτως ότι βλέπει μία μικρή αλλαγή στη σχέση προσφοράς/ζήτησης, την οποία δεν μπορούν να αγνοήσουν οι traders», αναφέρει χαρακτηριστικά αναλυτής της Rystad Energy. 

Yπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου του να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του κατά 400.000 βαρέλια, όπως έχει προγραμματιστεί για κάθε μήνα το διάστημα από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβριο. 

«Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο ΟΠΕΚ+ παραμένει σταθερά στο σχέδιό του για αύξηση της παραγωγής κάθε μήνα, παρά τα αδύναμα στοιχεία από Κίνα και ΗΠΑ, ότι στις ΗΠΑ αυξάνονται οι ανησυχίες για επιβράδυνση και ότι η Σαουδική Αραβία προσβλέπει σε αύξηση του μεριδίου της στην περιοχή, τότε το πετρέλαιο πιθανόν να παραμείνει υπό πίεση», αναφέρει ο Τζέφρι Χάλεϊ, αναλυτής της OANDA για την περιοχή Ασίας/Ειρηνικού. 
 
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώση των τιμών συγκρατήθηκε από τις ανησυχίες ότι η προσφορά στις ΗΠΑ θα παραμείνει περιορισμένη μετά τις ζημιές που προκάλεσε στο πέρασμά του ο τυφώνας Άιντα. Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατ.βαρέλια ημερησίως από την παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού παραμένουν ανενεργά μετά το πέρασμα του τυφώνα, σύμφωνα με το Γραφείο για την Ασφάλεια του Περιβάλλοντις στις ΗΠΑ. Αντίστοιχα, η παραγωγή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί αυτή τη στιγμή κατά 1,8 δισ.κυβικά μέτρα ημερησίως. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News