Business & Finance Τετάρτη 26/10/2022, 20:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου: Γιατί βρίσκονται σε καθοδική πορεία;

Ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου: Γιατί βρίσκονται σε καθοδική πορεία;

Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη βαίνουν σταθερά μειούμενες, επιστρέφοντας κοντά στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή έχουν υποχωρήσει κατά 67% από τα ιστορικά υψηλά που είχαν εκτιναχθεί στα τέλη Αυγούστου και κινούνται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά 12,6%.

Γιατί όμως οι τιμές φυσικού αερίου βρίσκονται τελευταίως σε καθοδική πορεία;

Παρά τη συνεχή μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία μέσω των αγωγών, η τιμή φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ έχει υποχωρήσει κάτω από τα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παρότι η χειμερινή σεζόν ως προς την χρήση του φυσικού αερίου ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε είθισται να αυξάνεται και η ζήτηση για θέρμανση, η Ευρώπη έχει αυτή τη στιγμή υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι οποίες έχουν συμβάλει στη μείωση της ζήτησης.

Επιπλέον, η Ε.Ε. στο σύνολό της έχει επιτύχει το στόχο της για αναπλήρωση των αποθηκευτικών της χώρων στο 80% έως την 1η Νοεμβρίου, καθότι αυτή τη στιγμή οι αποθηκευτικές της ικανότητες κυμαίνονται στο 93% συγκριτικά με το 77% που ήταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. 

H προμήθεια σε LNG από τις ΗΠΑ αλλά και μέσω αγωγών από τη Νορβηγία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά υψηλή. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη έφθαναν τα 2,81 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τον Nikoline Bromander, αναλυτή της εταιρείας συμβούλων Rystad Energy. 

Πέραν τούτου και η παραγωγή αιολικής ενέργειας βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ζήτηση για φυσικό αέριο από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Σε όλο αυτό έχει συμβάλει και η δέσμευση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. να συνεργαστούν για τη μείωση των τιμών και της κατανάλωσης. Αναλυτές εκτιμούν ότι και μόνο οι συζητήσεις για τα μέτρα που θα συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών ασκούν πιέσεις στο κόστος καυσίμων.

Θα παραμείνουν όμως οι τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα;

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες και τη ζήτηση. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για συνέχιση των ήπιων για την εποχή θερμοκρασιών τις επόμενες δύο εβδομάδες, εξέλιξη που θα καθυστερήσει τη μείωση των αποθεμάτων. 

Όμως και οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα έχει ηπιότερες του συνηθισμένου θερμοκρασίες στη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Η διαφορά ανάμεσα σε έναν κρύο και έναν ηπιότερο χειμώνα κυμαίνεται γύρω στα 25 δισ.κυβικά μέτρα ήτοι 7% έως 8% της συνολικής ζήτησης, σύμφωνα με αναλυτές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. 

Παράγοντες, όπως υψηλότερη ζήτηση για LNG από την Ασία, σε περίπτωση ενός ψυχρότερου χειμώνα ή πιθανές καθυστερήσεις στην παράδοση LNG ή νέες μεγάλες διαρροές σε υποδομές ενέργειας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές. 

Αυτή τη στιγμή άλλωστε ένας μεγάλος αριθμός δεξαμενοπλοίων με φορτίο LNG βρίσκεται στις ακτές της Ισπανίας χωρίς να μπορεί να μπει στα λιμάνια για να ξεφορτώσει το καύσιμο, εξαιτίας ανεπαρκών υποδομών, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία. 

Συνεπώς, τα προβλήματα είναι εδώ. Και παρά τις ήπιες καιρικές συνθήκες τώρα, ένα παρατεταμένο κύμα ψύχους θα μπορούσε να ωθήσει σε άνοδο των τιμών προς το τέλος του χειμώνα ή τον επόμενο χειμώνα», σημειώνει ο Tom Marzec-Manser, αναλυτής της ICIS.  

Όλο αυτό το σκηνικό σημαίνει χαμηλότερες τιμές για νοικοκυριά και βιομηχανία;

Οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής δεν μεταφράζονται αυτομάτως σε χαμηλότερες τιμές λιανικής για τους καταναλωτές. Το γεγονός ότι οι προμηθευτές ενέργειας αγοράζουν εκ των προτέρων, συνήθως έξι μήνες νωρίτερα, σημαίνει ότι οι αυξομειώσεις των τιμών στην αγορά χονδρικής θα χρειαστούν χρόνο για να γίνουν αισθητές στα τιμολόγια των καταναλωτών. 

Επιπλέον, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος, αρκετές βιομηχανίες – ειδικά οι πλέον ενεργοβόρες – όπως λιπασμάτων, υαλουργίας, κεραμικών και τσιμένου – έχουν μειώσει για φέτος την παραγωγή τους. «Ο κίνδυνος τώρα με τη μείωση των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης», αναφέρει αναλυτής της ING Research, που σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη να αναπληρώσει τους αποθηκευτικούς της χώρου το επόμενο έτος εν όψει του χειμώνα του 2023/24.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Επάρκεια ακόμη και με βαρύ χειμώνα για την Ελλάδα λόγω πρόσβασης σε LNG

Ολλανδία: Προτεραιότητα η ασφάλεια των προμηθειών και η μείωση της ζήτησης

Το πρόβλημα που δεν περίμενε η Ευρώπη: Γέμισαν τα αποθέματα φυσικού αερίου

    
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News