Business & Finance Δευτέρα 9/01/2023, 21:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κουβέιτ: Πέντε φορές περισσότερο ντίζελ θα στείλει στην Ε.Ε.

Κουβέιτ: Πέντε φορές περισσότερο ντίζελ θα στείλει στην Ε.Ε.

Tο Κουβέιτ αναμένεται να αυξήσει τις εξαγωγές του σε ντίζελ και καύσιμα για αεροσκάφη προς την Ευρώπη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, βοηθώντας τη γηραιά ήπειρο να καλύψει το χαμένο έδαφος από την πτώση των ροών από την Ρωσία. 

Η χώρα της Μέσης Ανατολής σχεδιάζει να πενταπλασιάσει τις εξαγωγές ντίζελ προς την Ευρώπη από τα επίπεδα του 2022, στα 2,5 εκατ.τόνους ή περίπου κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με πηγές. Σκοπεύει επίσης να διπλασιάσει και τις πωλήσεις καυσίμων προς αεροσκάφη σε περίπου 5 εκατ. τόνους. 

Η Ε.Ε. δεν θα μπορεί να εισάγει ντίζελ από την Ρωσία από τις 5 Φεβρουαρίου, οπότε και θα απαγορευθούν οι εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου από την Ρωσία, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές ντίζελ μπορεί να εκτιναχθούν στα 200 δολάρια το βαρέλι αυτό το τρίμηνο, επειδή η απαγόρευση θα προκαλέσει παγκόσμιο έλλειμμα, σύμφωνα με τη Bank of America. 

H E.E. αγοράζει περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου από την Ρωσία, με βάση στοιχεία στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τη JPMorgan Chase & Co. Περίπου το ήμισυ εξ αυτών είναι ντίζελ. 

Το Κουβέιτ έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αναβαθμίσει και να κατασκευάσει νέες διυλιστήρια τα τελευταία έτη. Η πιο μεγάλη του επένδυση είναι η κατασκευή του Al-Zour, ενός από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια στον κόσμο – το οποίο παράγει 615.000 βαρέλια αργού ημερησίως, στέλνοντας τις πρώτες εξαγωγές ντίζελ και καυσίμων για αεροσκάφη στα τέλη του περασμένου έτους. 

Ωστόσο, στα σχέδια της κρατικά ελεγχόμενης Kuwait Petroleum Corp. όσον αφορά στα καύσιμα για αεροσκάφη εξαιρούνται οι πωλήσεις στην αγορά spot, σύμφωνα με πηγές. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή ποσότητα που στέλνεται στην Ευρώπη μπορεί να είναι κατά μεγαλύτερη από τα 5 εκατ. τόνους. 

Και άλλοι παραγωγοί από τη Μέση Ανατολή, όπως Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται επίσης να αυξήσουν τις εξαγωγές καυσίμων προς την Ευρώπη το 2023. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News