Business & Finance Κυριακή 16/10/2022, 16:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Με αργά, αλλά σταθερά βήματα η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, λέει ο Σι Τζινπίνγκ

Κίνα: Με αργά, αλλά σταθερά βήματα η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, λέει ο Σι Τζινπίνγκ

Άνθρακας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να λειτουργήσουν παράλληλα για κάποιο διάστημα αναφέρει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος σημείωσε ότι η πορεία προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να γίνει αργά αλλά σταθερά.

Τόνισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητά του καθώς και η οικονομία της χώρας του επηρεάζεται από της αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές καυσίμων.

Σε μια δίωρη ομιλία για την έναρξη του εβδομαδιαίου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Σι είπε ότι η σύνεση θα διέπει τις προσπάθειες της Κίνας να ελεγχθούν και τελικά να μηδενιστούν οι εκπομπές άνθρακα. Η προσεκτική διατύπωση έρχεται μετά από ένα κύμα διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια και καθώς το ενεργειακό κόστος παγκοσμίως έχει εκτοξευθεί στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ομιλία έκανε ξεκάθαρη την πρόθεση της Κίνας για σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια: Δεν θα σταματήσει να καίει ορυκτά καύσιμα έως ότου βεβαιωθεί ότι η καθαρή ενέργεια μπορεί να τα αντικαταστήσει αξιόπιστα.

«Θα εργαστούμε ενεργά και με σύνεση προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών άνθρακα», είπε ο Σι στην ομιλία του. «Με βάση τα πλεονεκτήματα ενέργειας και πόρων της Κίνας, θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την επίτευξη του στόχου με καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα και σταδιακά, σύμφωνα με την αρχή της απόκτησης του νέου πριν από την απόρριψη του παλιού».

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News