Business & Finance Τετάρτη 23/08/2023, 08:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bill Gates: Πίστευε ότι το σχολείο είναι βαρετό… μέχρι που κάτι του άλλαξε γνώμη 

Bill Gates: Πίστευε ότι το σχολείο είναι βαρετό… μέχρι που κάτι του άλλαξε γνώμη 

Μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να πιστέψει ότι ο Bill Gates, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, που παράτησε το Harvard για να ιδρύσει τη Microsoft και που διαβάζει μανιωδώς δεκάδες βιβλία τον χρόνο, κάποτε βαριόταν στο σχολείο. 

Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος πρόσφατα στο podcast του «Unconfuse Me», το παραπάνω είναι γεγονός. 

Ενώ ήταν στο γυμνάσιο, ο 67χρονος σήμερα Gates, δεν έβρισκε τη μάθηση «ενδιαφέρουσα», όπως υπογράμμισε. «Αρχικά στα μαθηματικά ήμουν κάπως τεμπέλης», είπε. 

Αλλά άλλαξε αυτή του τη συνήθεια όταν ένας δάσκαλος πήγε και τον ρώτησε χαρακτηριστικά: «Πώς γίνεται να είσαι τόσο τεμπέλης; Θα μπορούσες να είσαι πολύ καλός σε αυτό». 

Ως έφηβος τότε απάντησε πώς στην τάξη, «δεν κάνουμε τίποτα ενδιαφέρον», αλλά πλέον ο Gates πιστεύει ότι αυτό μπορεί να ήταν και μία δικαιολογία, καθώς θεωρεί ότι όσο λιγότερη προσπάθεια καταβάλλει κανείς σε κάτι, τόσο λιγότερο θα τον ενδιαφέρει το αντικείμενο αυτό. 

Παρ΄όλα αυτά ο δάσκαλος εντόπισε τις δυνατότητές του και τον ενθάρρυνε να προσπαθήσει περισσότερο, δίνοντάς του βιβλία για να διαβάζει στο σπίτι. 
Επιπλέον του εκμυστηρεύτηκε πως το να μην καταβάλει καμία προσπάθεια ήταν χάσιμο χρόνου, γεγονός που άλλαξε ολόκληρη την άποψη του Gates για την εκπαίδευση. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περίπου το 75% των εφήβων αναφέρει ότι αισθάνεται πλήξη στην τάξη, σύμφωνα με μελέτη του Yale το 2020, αλλά οι καθηγητές μπορούν να βοηθήσουν ώστε να αλλάξει αυτό, κάνοντας τις διαλέξεις πιο διαδραστικές, μεταξύ άλλων. 

Μετά από την παρότρυνση του καθηγητή του, η οποία είναι ίσως και ένας καθοριστικός παράγοντας που ο Gates κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, ο ίδιος συνέχισε να αναπτύσσει τις δεξιότητές του στα μαθηματικά και τη συγγραφή κώδικα στο γυμνάσιο, προτού εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο του Harvard. Αυτές τις μέρες, ένα τεράστιο μέρος των προσπαθειών του για φιλανθρωπία περιστρέφεται γύρω από την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την ποιότητα της εκμάθησης στα σχολεία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης:

Bill Gates: Η AI θα μπορούσε να μεταμορφώσει την εκπαίδευση δίνοντας χρήσιμη ανατροφοδότηση

Gates: Πίστευε ότι ο ύπνος είναι για τεμπέληδες – Πώς άλλαξε γνώμη

Bill Gates: Ο Warren Buffett του έμαθε να εκτιμά τον ελεύθερο χρόνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News