Life & Arts Σάββατο 15/07/2023, 15:33
LIFE & ARTS

Bill Gates: Ο Warren Buffett του έμαθε να εκτιμά τον ελεύθερο χρόνο

Bill Gates: Ο Warren Buffett του έμαθε να εκτιμά τον ελεύθερο χρόνο

Ως Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, ο Bill Gates είχε ένα γεμάτο πρόγραμμα, στέλνοντας αιτήματα στους υπαλλήλους ακόμη και στις 2:00 το πρωί. 

Μόλις είδε το προσωπικό ημερολόγιο του CEO της Berkshire Hathaway, Warren Buffett, ο Gates έμαθε να χαλαρώνει λίγο και να έχει λιγότερες απαιτήσεις από τους εργαζομένους του. 

«Είχα γεμίσει κάθε λεπτό και νόμιζα ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που μπορούσα να κάνω πράγματα», είπε ο Gates σε μία συνέντευξη με τον Buffett το 2017. «[Θυμάμαι] τον Warren να μου δείχνει το ημερολόγιό του και να έχει μέρες που δεν υπάρχει τίποτα». 

Το πιο αραιό πρόγραμμα του Buffett δίδαξε στον Gates ένα σημαντικό μάθημα: «Εσείς ελέγχετε τον χρόνο σας… Δεν αντιπροσωπεύει τη σοβαρότητά σας, το να συμπληρώνετε κάθε λεπτό στο πρόγραμμά σας».  

«Μπορώ να αγοράσω οτιδήποτε θέλω, αλλά δεν μπορώ να αγοράσω χρόνο», πρόσθεσε ο Gates.  

Η μέθοδος του Buffett- η οποία είναι ουσιαστικά, «εργαστείτε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά», – υποστηρίζεται στην πραγματικότητα από την επιστήμη. Η παραγωγικότητα των εργαζομένων μειώνεται απότομα όταν δουλεύουν περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ του 2014.

Οι άνθρωποι που εργάζονται έως και 70 ώρες την εβδομάδα κάνουν την ίδια δουλειά με εκείνους που σκύβουν πάνω από τους φορητούς υπολογιστές τους για 55 ώρες, αποκάλυψε η έρευνα.

Ο Gates δεν είναι ο μόνος Διευθύνων Σύμβουλος που μαθαίνει αυτό το μάθημα με τον δύσκολο τρόπο. Για παράδειγμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, ο οποίος προηγουμένως έλεγε ότι περνούσε συχνά όλο το βράδυ στη δουλειά του, τώρα κοιμάται τουλάχιστον έξι ώρες τη νύχτα, όπως είπε στο CNBC τον Μάιο.

«Προσπάθησα [να κοιμάμαι] λιγότερο, αλλά… παρόλο που είμαι ξύπνιος περισσότερες ώρες, έχω λιγότερα αποτελέσματα», είπε ο Musk. 

Το να φτάσει κανείς εκεί μπορεί να μην είναι εύκολο για μερικούς ανθρώπους. Χρειάστηκαν χρόνια για να βρει ο Gates μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, είπε σε μια πρόσφατη ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα. 
«Όταν ήμουν στην ηλικία σας, δεν πίστευα στις διακοπές. Δεν πίστευα στα Σαββατοκύριακα. Δεν πίστευα ότι θα έπρεπε να πιστεύουν ούτε οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμουν», είπε ο Gates.

«Μην περιμένετε όσο εγώ για να μάθω αυτό το μάθημα», πρόσθεσε. «Πάρτε το χρόνο σας για να καλλιεργήσετε τις σχέσεις σας, να γιορτάσετε τις επιτυχίες σας και να ανακάμψετε από τις απώλειές σας. Κάντε ένα διάλειμμα όταν χρειάζεται. Χαλαρώστε και με τους ανθρώπους γύρω σας όταν το χρειάζονται,» τόνισε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το μυστικό για να είστε χαρούμενοι στη δουλειά σας 

Η νοοτροπία της υπερπροσπάθειας έχει χάσει την αίγλη της 

Οι top 10 πόλεις με την καλύτερη ισορροπία δουλειάς – ζωής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News