Business & Finance Παρασκευή 26/05/2023, 17:08
BUSINESS & FINANCE

Το μυστικό για να είστε χαρούμενοι στη δουλειά σας 

Το μυστικό για να είστε χαρούμενοι στη δουλειά σας 

Ο Simone Stolzoff πέρασε μεγάλο μέρος της δεκαετίας των 20 του, αναζητώντας την τέλεια δουλειά, απλώς και μόνο για να συνειδητοποιήσει στο τέλος, ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρχε και δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει.

Τελικά άφησε πίσω τα προηγούμενα όνειρα της καριέρας του να γίνει διπλωμάτης, δικηγόρος ή ποιητής για να εργαστεί ως δημοσιογράφος στο Σαν Φρανσίσκο. Έγραψε το βιβλίο «The Good Enough Job» για να δώσει απάντηση σε μία ερώτηση που ίδιος έκανε στον εαυτό του, η οποία δεν είναι άλλη από το πώς μπορεί να είναι κανείς ευτυχισμένος στη δουλειά. 

Ως μέρος της έρευνάς του, ο Stolzoff πήρε συνεντεύξεις από περισσότερους από 100 εργαζόμενους την περίοδο 2020 με 2023, συμπεριλαμβανομένων πρώην μηχανικών της Google, σεφ με αστέρι Michelin, δασκάλων με burnout και οδηγών καγιάκ στην Αλάσκα.

Οι άνθρωποι που ήταν πιο ευτυχισμένοι στην καριέρα τους είχαν μία κοινή προσέγγιση: Η ταυτότητά τους, δεν περιλάμβανε μόνο την ειδικότητά τους ως επαγγελματίες, αλλά μία πολύπλευρη προσωπικότητα, μεταδίδει το CNBC. 

Ασχοληθείτε με πολλά πράγματα 

Μια από τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις που μπορεί να ακούσει κανείς όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά είναι «Με τι ασχολείσαι;»

Οι περισσότεροι αμέσως απαντούν με βάση το επάγγελμά τους, χωρίς να προσθέσουν κάποιο χόμπι, η την ταυτότητα τους ως γονιού για παράδειγμα. 
Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν αφήσει τη δουλειά τους να επισκιάσει άλλα μέρη της ταυτότητάς τους, καθώς συχνά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας στη δουλειά. 

Ωστόσο, όσο περισσότερο αποδυναμώνονται οι άλλες πλευρές της ταυτότητας κάποιου, τόσο πιο πιθανό είναι να «χάσει τον εαυτό του».
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ένα τραπέζι. Εκείνο που έχει μόνο ένα πόδι, αν σπάσει, το τραπέζι θα καταρρεύσει. Αυτό όμως που έχει τέσσερα πόδια, αν σπάσει το ένα, θα έχει τα άλλα τρία για να στηριχτεί. 

Όσοι κατάλαβαν και άσκησαν αυτήν την πεποίθηση, λέει ο Stolzoff, ήταν οι πιο ευτυχισμένοι στην καριέρα τους και είχαν τις πιο υγιείς σχέσεις με την εργασία.

Στο «The Good Enough Job», αυτή η ιδέα παρουσιάζεται από διαφορετικούς επαγγελματίες σε διάφορα σημεία της καριέρας τους. Υπάρχει η βραβευμένη με αστέρι Michelin, σεφ, που εμπνεόταν με το να μαγειρεύει διασκεδαστικά δείπνα για τους συγκάτοικούς της και ο καθηγητής πολιτικών επιστημών που αρνούνταν τις προσοδοφόρες ευκαιρίες για ομιλίες, έτσι ώστε να παρακολουθήσει τους αγώνες ποδοσφαίρου των γιων του.

Ο Stolzoff επικαλείται έρευνα της ψυχολόγου Patricia Linville, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με μια πιο διαφοροποιημένη ιδέα για τον εαυτό τους – αυτό που αποκαλεί ως «αυτο-πολυπλοκότητα» – ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε ασθένειες και κατάθλιψη που προκαλούνται από το άγχος.

«Είμαστε κάτι περισσότερο από απλοί εργαζόμενοι και αν είμαστε σε θέση να καλλιεργήσουμε περισσότερες πλευρές αυτού που είμαστε, μπορούμε να είμαστε πιο παρόντες σε άλλες σημαντικές πτυχές της ζωής μας και ανθεκτικοί απέναντι στις αντιξοότητες», λέει ο Stolzoff. «Αν η μία ταυτότητα αποτύχει, οι άλλες θα σε κρατήσουν ζωντανό».

Προσεγγίστε την αυτοεκτίμησή σας όπως ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών, προσθέτει. «Οι επενδυτές τονίζουν τη σημασία της διαφοροποίησης των μετοχών στο χαρτοφυλάκιό σας. Έτσι επωφελούμαστε και εμείς από τη διαφοροποίηση αυτού που μας δίνει νόημα στη ζωή, είτε είναι η χαρά που μπορεί να αποκομίσετε με το να είστε πιο κοντά στο παιδί σας, είτε ο ενθουσιασμός που έρχεται με τον εθελοντισμό για έναν σκοπό είστε παθιασμένοι», τονίζει ο Stolzoff.

Το να μην είναι μόνο η εργασία στο προσκήνιο, μπορεί να βοηθήσει και κάποιον να γίνει πιο παραγωγικός και να κάνει τη δουλειά του λιγότερο αγχωτική. 

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το να ξεκουράζεται κανείς κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας και να έχει χόμπι εκτός εργασίας, δεν αποτρέπει απλώς την εξάντληση – μπορεί να τονώσει τη δημιουργικότητα, να τον βοηθήσει να συγκεντρωθεί καλύτερα και να κάνει πιο αποτελεσματικό τον χρόνο που αφιερώνει στη δουλειά του. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η νοοτροπία της υπερπροσπάθειας έχει χάσει την αίγλη της 

Τι ψάχνει σε μια δουλειά η Gen Z – Πού διαφέρει από την Gen X

Το μυστικό διαχείρισης του άγχους των Ολλανδών που έχει συνεπάρει τον κόσμο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News