Life & Arts Πέμπτη 20/04/2023, 19:47
LIFE & ARTS

Η νοοτροπία της υπερπροσπάθειας έχει χάσει την αίγλη της 

Η νοοτροπία της υπερπροσπάθειας έχει χάσει την αίγλη της 

Το πρωινό ξύπνημα στις τέσσερις το πρωί, για να κερδίσει κανείς την μέρα και να ξεκινήσει να δουλεύει, την στιγμή που όλοι κοιμούνται, με στόχο να χτίσει την αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων που πάντα ονειρευόταν, έχει πλασαριστεί πολύ τα τελευταία χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μήπως όμως τελικά έχει κουράσει η ιδέα του συνεχόμενου κυνηγιού του κάτι παραπάνω -τίτλοι, χρήματα, σπίτια, κύρος- σε αντάλλαγμα της υγείας, του ύπνου και της ισσοροπίας στη ζωή; 

Ο εγκλεισμός κατά την περίοδο της πανδημίας, φαίνεται πως έκανε τους ανθρώπους να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές τους, και τώρα που πλέον έχουμε επιστρέψει για τα καλά στην κανονικότητα, ελάχιστοι είναι αυτοί που συμβιβάζονται με μία ζωή μόνο δουλειάς και υπερπροσπάθειας. 

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από την τάση εγκατάλειψης των τοξικών χώρων εργασίας, της ενίσχυσης των ορίων στη δουλειά, την επισταμένης προσοχής στην εταιρική κουλτούρα και στην αύξηση του προσωπικού χρόνου και των χόμπι. 

Εν ολίγοις, μάλλον η νέα γενιά θεωρεί ξεπερασμένη την συνεχή εξουθένωση για ένα καλύτερο μέλλον και ζει για το τώρα. 

Η κουλτούρα της εργασίας 24/7 που εμπνεύστηκε από τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley, που έπαιρναν χρηματοδοτήσεις, ενώ διέδιδαν ιστορίες πολλών ολονύχτιων βαρδιών για την υλοποίηση, -των αργότερα- κολοσσών, αποτέλεσε παράδειγμα επιχειρηματικού μοντέλου για πολλούς. 

Όπως λέγανε πολλοί ιδρυτές, το μυστικό της επιτυχίας είναι η σκληρή δουλειά και όταν κάποιος νομίζει ότι τα έχει καταφέρει, τότε είναι που θα πρέπει να δουλέψει ακόμα σκληρότερα. 

Ωστόσο το παραπάνω, αποτελεί το παρελθόν. Το 2022, μια έρευνα ανάμεσα σε 2.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ από την ασφαλιστική εταιρεία Prudential έδειξε ότι το 70% των εργαζομένων είχαν δώσει προτεραιότητα ή σκέφτονταν να δώσουν προτεραιότητα στην προσωπική τους ζωή έναντι της εργασίας και της σταδιοδρομίας τους. Μάλιστα, το 20% δήλωσε ότι είναι πρόθυμο να έχει λιγότερες απολαβές εάν αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσε να έχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ενώ τα συνθήματα της κουλτούρας της υπερπροσπάθειας, όπως «rise and shine» κάποτε κυριαρχούσαν στην κουλτούρα του εργασιακού χώρου, νέα τσιτάτα όπως «ήσυχη παραίτηση» και «bare minimum Mondays» έχουν εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης: 

Τι ψάχνει σε μια δουλειά η Gen Z – Πού διαφέρει από την Gen X

ΗΠΑ: Λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους παίρνουν όλη τους την άδεια 

Απεριόριστες άδειες στη δουλειά: Όχι, δεν είναι τόσο καλό όσο ακούγεται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News