Business & Finance Κυριακή 18/06/2023, 17:03
BUSINESS & FINANCE

Πρακτική άσκηση: 4 λάθη που κάνετε και δεν συνεχίζετε μετά στην εταιρεία 

Πρακτική άσκηση: 4 λάθη που κάνετε και δεν συνεχίζετε μετά στην εταιρεία 

Καθώς τα ελληνικά πανεπιστήμια προσπαθούν να βελτιώσουν τα γραφεία διασύνδεσής τους, όλο και περισσότεροι νέοι, έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε μία εταιρεία, καθώς σπουδάζουν παράλληλα, μέσω της πρακτικής άσκησης. 

Και ενώ αυτή η εμπειρία, πολλές φορές είναι η ιδανική ευκαιρία για να ξεκινήσει και επίσημα η καριέρα κάποιου, με μία προσφορά εργασίας στην εν λόγω εταιρεία, πολλές φορές αυτή η προσφορά δεν έρχεται και ο λόγος είναι ορισμένα λάθη, τα οποία κάνει ο ασκούμενος. 

Ακολουθούν τέσσερα κοινότυπα λάθη που πρέπει να αποφύγει ένας πρακτικάριος, για να αυξήσει τις πιθανότητες του να εξασφαλίσει μία θέση στην εταιρεία: 

1. Δεν κάνει έρευνα

Αν ο στόχος ενός νέου, είναι να δουλέψει επίσημα στην εταιρεία που σκέφτεται να πάει ως πρακτικάριος, τότε πολύ πριν τη συνέντευξη, θα πρέπει να ερευνήσει κατά πόσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που ενώ παίρνουν άτομα για πρακτική άσκηση, στο τέλος δεν κρατάνε κανένα σε μία θέση πλήρους απασχόλησης, αλλά τον αντικαθιστούν απλώς με έναν άλλο πρακτικάριο. Ορισμένες εταιρείες μπορεί να το γράφουν στην αγγελία ή να το καθιστούν σαφές στη συνέντευξη, πως η θέση της πρακτικής στοχεύει στην εύρεση κάποιου για πλήρη απασχόληση, αλλά αν δεν το κάνουν, ο νέος μπορεί να ρωτήσει ευθέως. Αλλιώς, μπορεί να επικοινωνήσει με άτομα που έχουν κάνει την πρακτική τους στην εν λόγω εταιρεία παλιότερα, για να δει την πολιτική της, πάνω σε αυτό το ζήτημα. 

2. Δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες 

Οι μέρες των ασκούμενων που έφτιαχναν καφέ και μιλούσαν μόνο όταν τους απηύθυναν τον λόγο, έχουν τελειώσει. Οι εταιρείες πλέον, θέλουν νέους που να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που τους δίνονται και δείχνουν θέληση να κάνουν το κάτι παραπάνω. Αν το άτομο που κάνει πρακτική, πηγαίνει στο γραφείο, χωρίς να κάνει τίποτα παραγωγικό, τότε αυτό είναι ένδειξη, ότι δεν χρησιμεύει ουσιαστικά στην εταιρεία, άρα δεν υπάρχει λόγος να του προτείνουν μία θέση. Αν αντιθέτως προσφερθεί να βοηθήσει κάποιον, όταν τελειώσει με τις δικές του υποχρεώσεις, θα κάνει καλή εντύπωση στους ανωτέρους του, ενώ παράλληλα θα επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στο αντικείμενο της εργασίας, που είναι και το νόημα της πρακτικής εξ΄αρχής. 

3. Περιμένει τη δουλειά να μιλήσει από μόνη της 

Στην εποχή της τηλεργασίας ή της υβριδικής εργασίας, είναι πολύ εύκολο για κάποιον προϊστάμενο να απορροφηθεί τόσο πολύ στις υποχρεώσεις του, που να μην ασχοληθεί με το αν ο πρακτικάριος, είναι παραγωγικός ή όχι. Γι΄αυτό, στην αρχή ή στο τέλος της μέρας θα μπορούσε να ενημερώνει τον προϊστάμενο, σχετικά με τα όσα έχει ολοκληρώσει, αναδεικνύοντας τη δουλειά του. 

4. Υποθέτει ότι οι διευθυντές ξέρουν τι θέλουν 

Πολλές φορές οι διευθυντές, δεν γνωρίζουν κατά πόσο ένας ασκούμενος, έχει βλέψεις να μείνει στην εταιρεία, μετά τη λήξη της πρακτικής, ειδικά, αν δεν βρίσκεται στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών του. Ο ασκούμενος, θα μπορούσε να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του, μετά από λίγο καιρό, έτσι ώστε και η εταιρεία να επενδύσει περισσότερο στην εκπαίδευσή του, αν έχει βλέψεις να τον κρατήσει. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η συμβουλή του Elon Musk στους νέους: Πώς να κάνετε καριέρα στην εποχή του AI

Karoshi: 745.000 άτομα πεθαίνουν από πολλή δουλειά – Τα 10 σημάδια ότι κινδυνεύετε

Το κόλπο για να αποφύγετε τον συνάδελφο που προσπαθεί να σας φορτώσει δουλειά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News