Business & Finance Τρίτη 16/05/2023, 08:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bill Gates: Αυτά είναι τα 5 πράγματα που θα ήθελε να του πουν στην αποφοίτηση που δεν έζησε

Bill Gates: Αυτά είναι τα 5 πράγματα που θα ήθελε να του πουν στην αποφοίτηση που δεν έζησε

Ο Bill Gates δεν πήρε ποτέ το πτυχίο του, αφού ο δισεκατομμυριούχος -πλέον-, παράτησε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μετά από τρία εξάμηνα για να ξεκινήσει τη Microsoft. 

«Τι γνωρίζει κάποιος που εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για τη στιγμή της αποφοίτησης; Όσον αφορά εμένα, όχι πολλά, για να είμαι ειλικρινής», είπε ο Gates σε νέους, στην τελετή αποφοίτησής τους, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα. 

«Καθώς προετοιμαζόμουν για τη σημερινή μέρα, πέρασα πολύ χρόνο σκεπτόμενος πως εσείς, ως νέοι απόφοιτοι, μπορείτε να έχετε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κόσμο, με την εκπαίδευση που λάβατε εδώ», σημείωσε ο Gates. 

«Αυτό με οδήγησε να σκεφτώ… τη συμβουλή που δεν μου έδωσαν ποτέ μια μέρα όπως αυτή».

Αν ο Gates είχε τελειώσει το πανεπιστήμιο, αυτά είναι τα πέντε πράγματα που θα ήθελε να του είχαν πει στην αποφοίτηση που δεν είχε ποτέ, σύμφωνα με τον ίδιο: 

1. Η ζωή δεν είναι ένα μονόπρακτο

«Πιθανώς αντιμετωπίζετε μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή για να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για την καριέρα σας», είπε ο Gates. «Μπορεί να φαίνεται ότι αυτές οι αποφάσεις είναι μόνιμες. Δεν είναι,» σημείωσε. 

Ο Gates θυμήθηκε ότι πάλεψε με την ίδια πίεση όταν ήταν φοιτητής. Όταν συνίδρυσε τη Microsoft το 1975, σκέφτηκε ότι θα δούλευε εκεί για το υπόλοιπο της ζωής του. 

Είναι «τόσο χαρούμενος» που έκανε λάθος για αυτό, πρόσθεσε.

Ο Gates εργαζόταν στη Microsoft για μεγάλο χρονικό διάστημα: Ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μέχρι το 2000 και διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου μέχρι το 2014.

«Σήμερα, εξακολουθώ να εργάζομαι στο λογισμικό, αλλά η φιλανθρωπία είναι η κύρια δουλειά μου», είπε, αναφερόμενος στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το οποίο ίδρυσε μαζί με την πρώην σύζυγό του Melinda French Gates.

Το ίδρυμα έχει δώσει δωρεές 65,6 δισ. δολαρίων από το 2000, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό σε παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ισότητα των φύλων και η υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Είναι «καλό» να επαναξιολογείτε τον εαυτό σας και τους στόχους σας, ακόμα κι αν δεν ευθυγραμμίζονται με αυτό που αρχικά είχατε φανταστεί, τόνισε ο Gates.

2. Ποτέ δεν είσαι αρκετά έξυπνος 

Ακόμη και ο συνιδρυτής μιας εταιρείας τρισεκατομμυρίων δολαρίων μαθαίνει νέα πράγματα καθημερινά. Ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι: Όταν ο Gates παράτησε το πανεπιστήμιο νόμιζε ότι ήξερε τα πάντα.

Τελικά, συνειδητοποίησε ότι «το πρώτο βήμα για να μάθεις κάτι νέο είναι να κλίνεις σε αυτό που δεν ξέρεις, αντί να εστιάζεις σε αυτό που ξέρεις», είπε. Ο Gates συμβούλεψε τους φοιτητές να κάνουν το ίδιο.

«Κάποια στιγμή στην καριέρα σας, θα βρεθείτε να αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα που δεν μπορείτε να λύσετε μόνοι σας», είπε. «Όταν συμβεί αυτό, μην πανικοβάλλεστε. Πάρτε μία ανάσα και αναγκάστε τον εαυτό σας να σκεφτεί καλά τα πράγματα. Μετά βρείτε έξυπνους ανθρώπους για να μάθετε».

Μπορείτε να βρείτε αυτούς τους έξυπνους ανθρώπους στο χώρο εργασίας, σε επαγγελματικούς ιστότοπους δικτύωσης ή μεταξύ των συνομηλίκων σας, πρόσθεσε. Η συμβουλή του για τη λήψη αυτής της βοήθειας: Μη φοβάστε να τη ζητήσετε.

3. Πήγαινε προς μία εργασία που λύνει ένα πρόβλημα

Ο Gates ήταν υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική δωρεά του 2022 -που έγινε γνωστή-, δίνοντας 5 δισ. δολάρια από τα δικά του χρήματα στο Ίδρυμα Gates για να στηρίξει το έργο του. Όπως ήταν αναμενόμενο, ενθάρρυνε τους φοιτητές να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για να βοηθήσουν άλλους.

«Αποφοιτάτε σε μια εποχή τεράστιας ευκαιρίας να βοηθήσετε τους ανθρώπους», είπε. «Νέες βιομηχανίες και εταιρείες αναδύονται κάθε μέρα, που θα σας επιτρέψουν να ζήσετε κάνοντας τη διαφορά. Και η πρόοδος στην επιστήμη και την τεχνολογία έχει καταστήσει ευκολότερο από ποτέ να έχουν οι πράξεις κάποιου μεγάλο αντίκτυπο».

Οι ευκαιρίες είναι ατελείωτες, είπε ο Gates: Οι φοιτητές θα μπορούσαν να πολεμήσουν την κλιματική αλλαγή ως δασολόγοι ή να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη ως προγραμματιστές.

«Όταν περνάς τις μέρες σου κάνοντας κάτι που λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα, σου δίνει ενέργεια να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό», τόνισε. «Σε αναγκάζει να είσαι πιο δημιουργικός και δίνει στη ζωή σου μια ισχυρότερη αίσθηση του σκοπού».

4. Μην υποτιμάς τη δύναμη της φιλίας

Μια από τις μεγαλύτερες τύψεις του Gates αναφορικά με το πανεπιστήμιο, είναι ότι δεν ήταν κοινωνικός. Περνούσε τον περισσότερο χρόνο του παρακολουθώντας μαθήματα ή διαβάζοντας, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για τη δημιουργία φιλιών.

Ο ίδιος συμβούλεψε τους πρόσφατους αποφοίτους να συνεχίσουν να εκτιμούν τις γνωριμίες που έκαναν στα φοιτητικά τους χρόνια. 

«Οι άνθρωποι με τους οποίους έχεις [συναναστραφεί] και που έχεις καθίσει δίπλα σε διαλέξεις δεν είναι απλώς συμφοιτητές σου. Είναι ο κύκλος σου», είπε. «Οι μελλοντικοί συνιδρυτές και συνάδελφοί σας. Οι καλύτερες πηγές υποστήριξης, πληροφοριών και συμβουλών σας. Το μόνο πράγμα πιο πολύτιμο από το πτυχίο, είναι τα άτομα με τα οποία παίρνετε πτυχίο».

Μερικοί από τους παλαιότερους φίλους του Gates έχουν παίξει κρίσιμους ρόλους στη ζωή του. Ο φίλος του από το γυμνάσιο, Paul Allen, έγινε ο συνιδρυτής της Microsoft και ένας από τους λίγους φίλους του στο πανεπιστήμιο, ο Steve Ballmer, έγινε ο διάδοχός του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft.

5. Δεν είσαι τεμπέλης αν δεν είσαι τόσο αυστηρός με τον εαυτό σου 

Η σκληρή δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των αποδοχών ή σε άνοδο της εταιρικής ιεραρχίας, αλλά δεν πρέπει να το κάνει αυτό κάποιος, εις βάρος του να ζήσει τη ζωή του. Ο Gates έμαθε αυτό το μάθημα πολύ αργά, όπως είπε.

«Όταν ήμουν στην ηλικία σας, δεν πίστευα στις διακοπές. Δεν πίστευα στα Σαββατοκύριακα. Δεν πίστευα ότι θα έπρεπε να ξεκουράζονται ούτε οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμουν», υπογράμμισε. Παρακολουθούσε ακόμη και τους υπαλλήλους του στη Microsoft, σημειώνοντας ποιοι έμειναν στο γραφείο αργά και ποιοι έφευγαν νωρίς.

Χρειάστηκε να γίνει μπαμπάς για να συνειδητοποιήσει ότι «υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από τη δουλειά», σημείωσε.

«Μην περιμένετε όσο εγώ, για να μάθω αυτό το μάθημα», είπε. «Αφιερώστε χρόνο για να καλλιεργήσετε τις σχέσεις σας. Για να γιορτάσετε τις επιτυχίες σας. Και να συνέλθετε από τις απώλειές σας. Κάντε ένα διάλειμμα όταν χρειάζεται. Χαλαρώστε και με τους ανθρώπους γύρω σας όταν το χρειάζονται».

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

O 92χρονος Warren Buffett αποκαλύπτει το μυστικό του: Τρώει σαν 6χρονο

Bill Gates: Η κακή συνήθεια την οποία χρειάστηκε να αποβάλει για να επιτύχει

Πώς είναι να δουλεύεις με τον Bill Gates: Τα τρία μεγάλα διδάγματα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News