Business & Finance Δευτέρα 3/07/2023, 15:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ανεβαίνει το πετρέλαιο – Μειωμένη παραγωγή Σ. Αραβίας και Ρωσίας τον Αύγουστο

Ανεβαίνει το πετρέλαιο – Μειωμένη παραγωγή Σ. Αραβίας και Ρωσίας τον Αύγουστο

Εκρηκτική άνοδο στις τιμές του πετρελαίου προκάλεσε η απόφαση της Σουδικής Αραβίας να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα την παραγωγή για έναν ακόμη μήνα, λόγω ανησυχιών για την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Περαιτέρω άνοδο προκάλεσε και η ανακοίνωση της Ρωσίας για νέες μειώσεις παραγωγής τον Αύγουστο.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού διεθνώς, ανέφερε σήμερα ότι η εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα παρατείνεται και τον Αύγουστο. Η απόφαση είχε ληφθεί αρχικά για τον Ιούλιο, ενώ ενδέχεται να παραταθεί εκ νέου, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του πρακτορείου, επικαλούμενο εκπρόσωπο του υπουργείου Ενέργειας της χώρας. Αυτό σημαίνει πως η παραγωγή θα φτάσει περίπου στα 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα στον Αύγουστο, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Το εγχείρημα θα επιτευχθεί με την παράλληλη στήριξη της Ρωσίας, η οποία θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Alexander Novak.

Ο ΟΠΕΚ+ προσπαθεί εδώ και μήνες να επαναφέρει την ισορροπία στη διεθνή αγορά πετρελαίου, ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση υψηλών αποθεμάτων. Εξ ου και η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας δεν ήταν απροσδόκητη από τους παράγοντες της αγοράς. «Αυτή η πρόσθετη εθελοντική μείωση έχει στόχο να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες των χωρών του ΟΠΕΚ+, ώστε να στηρίξει τη σταθερότητα και την ισορροπία της αγοράς πετρελαίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Μετά την είδηση, οι τιμές του Brent εκτινάχθηκαν, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να καταγράφει άνοδο σχεδόν 1%, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά περίπου 1,1%. Βέβαια, εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το όριο των 80 δολαρίων, στο οποίο και στοχεύει ο ΟΠΕΚ+, καθώς το Brent κινείται γύρω στα 76,1 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 71,45 δολάρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΙΕΑ: Προβλέπει κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στη δεκαετία

Πετρέλαιο: Στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί σε τριμηνιαία βάση άνω των τριών δεκαετιών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News