Business & Finance Τετάρτη 19/04/2023, 18:06
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση η πετρελαϊκή αγορά: Στο 2% η πτώση

Υπό πίεση η πετρελαϊκή αγορά: Στο 2% η πτώση

Μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, αντανακλώντας την άνοδο του δολαρίου, αλλά και την φυγή των επενδυτών από τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο λόγω της ανακοίνωσης μιας σειράς οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ.

Μεγάλη βουτιά της τάξης του 2,2% έκανε το αμερικανικό αργό, το οποίο δεν κατάφερε να «κρατηθεί» στα 80 δολάρια και αυτή την ώρα υποχωρεί κοντά στα 79 δολάρια το βαρέλι. Πτωτικά όμως, κινείται και το Brent, με απώλειες της τάξης του 2% στα 83 δολάρια.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών, που προκαλούν διάχυτη επιφυλακτικότητα στην αγορά, βρίσκεται η πετρελαϊκή ζήτηση, αμβλύνοντας τους φόβους για τις συνέπειες της περικοπής που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ αρχής γενομένης από τον Μάιο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι traders θα εξετάσουν σε βάθος και την έρευνα της Fed, η οποία αναμένεται να δώσει ενδείξεις σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Τις προηγούμενες ημέρες η πετρελαϊκή αγορά ανέκαμπτε, έπειτα από χαμηλό 15 μηνών στα μέσα Μαρτίου, οπότε και «έσκασε» η τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ. Επίσης, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για περικοπή της παραγωγής, αλλά και οι μειωμένες ροές από το Ιράκ ενέτειναν τις απώλειες. Αφότου τα πετρελαϊκά αποθέματα ενισχύθηκαν πέρυσι, ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να υποχρεώσει τους καταναλωτές να τα «ελαφρύνουν», ώστε να δοθεί ώθηση στις τιμές, ακόμη και εν μέσω αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά τη ζήτηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ντίζελ: Εκπέμπει σημάδια ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία

Νέος κύκλος επιδείνωσης των σχέσεων του ΟΠΕΚ+ με τη Δύση

Αγορές: Μεγάλες εκροές κεφαλαίων από funds που επενδύουν σε πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News