Business & Finance Παρασκευή 9/06/2023, 13:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ανεβαίνει το πετρέλαιο – Νέοι φόβοι για τη ζήτηση

Ανεβαίνει το πετρέλαιο – Νέοι φόβοι για τη ζήτηση

Νέα άνοδο καταγράφει το πετρέλαιο λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για περαιτέρω εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ειδικότερα, αυτή την ώρα το Brent καταγράφει σταθερή άνοδο της τάξης του 0,24% γύρω στα 76 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό ανεβαίνει κατά 0,3% κοντά στα 71 δολάρια περίπου.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ και διαθέτει μεγάλη ευελιξία στις αποφάσεις για το μέγεθος της παραγωγής και κατά συνέπεια στην επιρροή που ασκεί συνολικά στην πετρελαϊκή αγορά. Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, ο Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τη «δύναμη της έκπληξης» για τη διαχείριση της αγοράς. Πρόσφατα εξάλλου, οι τιμές δέχονταν έντονη πίεση λόγω ανησυχιών περί αδυναμίας της διεθνούς οικονομίας και τον αντίκτυπο που θα έχει στην πετρελαϊκή ζήτηση.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι τιμές παρέμειναν λίγο-πολύ σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση μία πρώτη αντίδραση των traders τη Δευτέρα. Ειδικότερα, το Brent και το αμερικανικό αργό υποχώρησαν κατά περίπου 1 δολάριο αμφότερα χθες, έχοντας ανακάμψει από τη βουτιά άνω των 3 δολαρίων που σημειώθηκε μετά τη διάψευση των αναφορών για πιθανή πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν.

Αυτή την ώρα, όμως, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αρχίσει ξανά να παίρνουν την ανιούσα, καθώς επικρατεί διάχυτη ανησυχία σχετικά με την επίδραση της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας στη ζήτηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

OPEC+:Νέα μείωση της παραγωγής – Ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

Πετρέλαιο: Πτώση στα 70 δολ. μετά τις αναφορές και πιθανή συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News