Κόσμος Δευτέρα 4/09/2023, 21:57
ΚΟΣΜΟΣ

IEA: Οι γεωπολιτικές εντάσεις συνιστούν εμπόδιο στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας

IEA: Οι γεωπολιτικές εντάσεις συνιστούν εμπόδιο στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και την Κίνα να βάλουν στην άκρη τις “εντάσεις τους” κατά τη διάρκεια της COP28 που έχει προγραμματιστεί για το τέλος της χρονιάς, εκτιμώντας ότι οι “γεωπολιτικές ρωγμές” συνιστούν εμπόδιο στην ανάπτυξη των καθαρών ενεργειών.

“Ελπίζω πράγματι ότι κατά τη διάρκεια της προσεχούς COP28, οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων (που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) θα βάλουν στην άκρη τις γεωπολιτικές και οικονομικές τους εντάσεις”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο της αφρικανικής συνόδου κορυφής για το κλίμα που διεξάγεται στο Ναϊρόμπι, την κενυατική πρωτεύουσα.

“Όταν κοιτάζω το μέλλον της ενέργειας και του κλίματος, μου φαίνεται ότι το καλύτερο και το πιο αισιόδοξο πρόγραμμα είναι το θέμα της καθαρής ενέργειας να είναι κεντρικό”, πρόσθεσε, καλώντας τις δύο χώρες “να πλησιάσουν η μια την άλλη” ώστε να σημειωθεί πρόοδος στα θέματα του κλίματος.

Σύμφωνα με τον Φατίχ Μπιρόλ, ο κόσμος προχωρά πολύ αργά για την επίτευξη των στόχων περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους οποίους συμφώνησε η διεθνής κοινότητα στο Παρίσι το 2015.

Γενικότερα, οι διεθνείς διχόνοιες, που ενισχύονται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, “γίνονται όλο και πιο έντονες”, σημειώνει.

Οι διχόνοιες αυτές “θέτουν εν αμφιβόλω” το μέλλον καθώς “η διεθνής συνεργασία μεταξύ των κύριων παραγόντων θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη”, υπογράμμισε.

Η προσεχής διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28), που έχει προγραμματιστεί μεταξύ τέλους Νοεμβρίου και αρχών Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι, αναμένεται να προκαλέσει έντονες διαφωνίες στα θέματα ενέργειας.

 

Πηγή: AFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News