Κόσμος Κυριακή 13/11/2022, 16:30
ΚΟΣΜΟΣ

G20: Αφίξεις ηγετών στην Ινδονησία – Δηλώσεις Μπάιντεν & Λαβρόφ

G20: Αφίξεις ηγετών στην Ινδονησία – Δηλώσεις Μπάιντεν & Λαβρόφ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσγειώθηκε σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη διάσκεψη της ομάδας των μεγάλων οικονομιών G20.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αλλά και άλλους ηγέτες αυτή την εβδομάδα, συζητώντας μία σειρά από γεωπολιτικά ζητήματα, μεταξύ αυτών, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εντάσεις στα Στενά της Ταϊβάν και οι συνεχιζόμενες κρίσεις σε τρόφιμα, ενέργεια και κλίμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του θα διατηρήσει ανοικτές γραμμές επικοινωνίας και δεν θα επιδιώξει καμία σύγκρουση με την Κίνα, ενόψει των τεταμένων συνομιλιών που αναμένεται να διεξαχθούν για μια σειρά γεωπολιτικών θεμάτων στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία αυτή την εβδομάδα.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έφτασε στο Μπαλί, αφού έλαβε μέρος στην κλιματική διάσκεψη COP27 στην Αίγυπτο, αλλά και στη διάσκεψη της Ένωσης των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Καμπότζη, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «ανταγωνιστούν δυναμικά» με το Πεκίνο, ενώ «θα διασφαλίσουν ότι ο ανταγωνισμός δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε επίσης στο Μπαλί από την Καμπότζη νωρίτερα την Κυριακή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές επιπτώσεις του αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις στο Μπαλί και στο φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην Μπανγκόκ στο τέλος της εβδομάδας, μαζί με τις δεσμεύσεις για το κλίμα, την επισιτιστική ανασφάλεια και τις εντάσεις για τα Στενά της Ταϊβάν, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τη Βόρεια Κορέα.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι στρατιωτικοποιεί τη Νοτιοανατολική Ασία για να περιορίσει τα κινεζικά και ρωσικά συμφέροντα σε ένα γεωστρατηγικό πεδίο μάχης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προσπαθούν να κυριαρχήσουν σε αυτόν τον χώρο», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Λαβρόφ εκπροσωπεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις συνόδους κορυφής και αναμένεται να ακούσει δριμύτατες επιπλήξεις από το εσωτερικό της G20 για την εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος της G20, αλλά έχει προσκληθεί από τη διοργανώτρια Ινδονησία ως παρατηρητής. Ο πρόεδρός της, Volodymyr Zelenskiy, θα μιλήσει στη συνάντηση εικονικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε την Κυριακή ότι η G20 δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για να χειριστεί θέματα ασφαλείας και θα πρέπει αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στις πιεστικές παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις.

Ο Μπάιντεν πραγματοποίησε τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες των συμμάχων Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας και δήλωσε ότι οι τρεις χώρες είναι «πιο ευθυγραμμισμένες από ποτέ» όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ δήλωσε ότι οι πρόσφατες προκλήσεις του Βορρά δείχνουν τη «φύση του καθεστώτος του ενάντια στον ανθρωπισμό», προσθέτοντας ότι έχει γίνει πιο εχθρικός και επιθετικός με βάση την εμπιστοσύνη στις πυρηνικές και πυραυλικές του δυνατότητες.

Ο Ιάπωνας ομόλογός του Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι οι ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ, στις οποίες περιλαμβάνεται η πρόσφατη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία, ήταν πρωτοφανείς.

«Αυτή η τριμερής σύνοδος κορυφής είναι επίκαιρη δεδομένου ότι αναμένουμε περαιτέρω προκλήσεις», δήλωσε ο Κισίντα, ο οποίος άφησε επίσης αιχμές κατά της Κίνας για τις παραβιάσεις, όπως τις χαρακτήρισε, της κυριαρχίας της Ιαπωνίας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και δήλωσε ότι το Πεκίνο ευθύνεται επίσης για την αύξηση της περιφερειακής έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα, έναν κόμβο για το παγκόσμιο εμπόριο από τον οποίο διακινούνται εμπορεύματα ύψους τουλάχιστον 3 τρισ. δολαρίων.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπάνεσε δήλωσε ότι οι σύντομες συζητήσεις του την προηγούμενη ημέρα με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ ήταν εποικοδομητικές και θετικές, εν μέσω της προσδοκίας μιας επίσημης συνόδου κορυφής με τον Σι.

Όπως και η συμμαχία με τις ΗΠΑ, οι δεσμοί της Αυστραλίας με την Κίνα έχουν επίσης επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.

«Έχω πει επανειλημμένα για τη σχέση με την Κίνα ότι θα πρέπει να συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε», δήλωσε ο Αλμπάνεσε. «Και ότι ο διάλογος είναι πάντα καλό πράγμα».

«Ώριμες» συνομιλίες, κεκλεισμένων των θυρών

Δεκαοκτώ χώρες που αντιπροσωπεύουν τη μισή παγκόσμια οικονομία συμμετείχαν στην κυριακάτικη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, με τη συμμετοχή των χωρών της ASEAN, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ινδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ο πρόεδρος της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Hun Sen, δήλωσε ότι η ολομέλεια χειρίστηκε κάποιες έντονες συζητήσεις, αλλά η ατμόσφαιρα δεν ήταν τεταμένη.

«Οι ηγέτες συνομίλησαν με ώριμο τρόπο, κανείς δεν έφυγε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της τριήμερης συνόδου κορυφής υπό την ηγεσία της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Οι ηγέτες κάλεσαν επίσης τους στρατιωτικούς ηγέτες της Μιανμάρ να ακολουθήσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν με την Ένωση Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ενώ καταδίκασαν τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας και τη “βίαιη και άδικη” εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News