Business & Finance Παρασκευή 8/09/2023, 07:50
ΤΟ 2024

Πετρέλαιο: «Ταβάνι» σε τριψήφια τιμή βλέπει η Goldman Sachs – Οι δύο κίνδυνοι

Πετρέλαιο: «Ταβάνι» σε τριψήφια τιμή βλέπει η Goldman Sachs – Οι δύο κίνδυνοι

Άνω των 100 δολαρίων ενδέχεται να εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου το 2024 εάν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία – η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός στον κόσμο- δεν σταματήσουν τις περικοπές στην παραγωγή. Αυτή ήταν η προειδοποίηση της Goldman Sachs προς τους πελάτες της αυτή την εβδομάδα, αφότου οι δύο χώρες ανακοίνωσαν νέα παράταση στην εθελοντική μείωση της παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους.

Η τράπεζα διέβλεπε ήδη από την αρχή του έτους ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα διαμορφώνονταν σε υψηλά επίπεδα το 2024. Τον Ιούλιο, όμως, οι δύο χώρες αποφάσισαν μονομερώς να προχωρήσουν σε εθελοντικές περικοπές της παραγωγής, δίνοντας ώθηση στις τιμές. Μάλιστα, με την τελευταία παράταση της απόφασης που ανακοινώθηκε αυτή τη Δευτέρα, το Brent εκτινάχθηκε άνω των 91 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες.

Ειδικότερα, η Goldman Sachs προέβλεπε ότι το Brent, τιμή-ορόσημο για ολόκληρη την αγορά, θα έφτανε τα 86 δολάρια αυτό τον Δεκέμβριο και τα 93 δολάρια στο τέλος του 2024. Πλέον, όμως, εντοπίζει δύο πιθανούς κινδύνους, οι οποίοι μπορεί να φέρουν την τιμή έως και τα 107 δολάρια, ανατρέποντας το βασικό της σενάριο.

Πρώτον, η Goldman Sachs αναμένει ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα είναι κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μικρότερη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της. Αυτό από μόνο του προσθέτει 2 δολάρια στην τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι.

Δεύτερον, υπολογίζει το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι μειώσεις παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο η Goldman Sachs ανέμενε ότι τα κράτη-μέλη θα αναθεωρούσαν την απόφαση του Απριλίου, που μείωνε την παραγωγή κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Τώρα, όμως δηλώνει πως είναι πιθανό να παραταθεί η απόφαση.

«Σκεφτείτε ένα bullish σενάριο, στο οποίο ο ΟΠΕΚ+ συνεχίζει στα ίδια επίπεδα τις μειώσεις του 2023…μέχρι το τέλος του 2024 και στο οποίο η Σαουδική Αραβία αυξάνει μόνο σταδιακά την παραγωγή», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs. Στο σενάριο αυτό, προσθέτουν, η τιμή του Brent είναι πιθανό να φτάσει στα 107 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο του 2024.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Οι υψηλότερες τιμές εν μέρει θα στηρίξουν την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό της και τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Goldman Sachs, όμως, προειδοποίησε επίσης ότι εάν το Brent ξεπεράσει τα 100 δολάρια, οι ΗΠΑ θα υποχρεωθούν να αυξήσουν την παραγωγή, ώστε να ρίξουν τις τιμές. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι επενδυτές μπορεί παράλληλα να στραφούν προς τις ΑΠΕ.

Επίσης, σύμφωνα με την Goldman Sachs, δίνεται υψηλή πολιτική σημασία στις αμερικανικές τιμές καυσίμων, διότι οι Αμερικάνοι πρόεδροι, ιδίως πριν τις εκλογές, δεν θέλουν να δουν εκτίναξη των τιμών της βενζίνης.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Άνω των 90 δολ. εκτινάχθηκε το Brent – Παρατείνει τις περικοπές η Σ. Αραβία

«Σταθερό» το επίδομα θέρμανσης, υψηλότερος ο «λογαριασμός» του φετινού χειμώνα

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλό 10μήνου, καθώς ο ΟΠΕΚ+ περιορίζει την προσφορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News