BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων φέτος – Ο δύσκολος Αύγουστος

Deutsche Bank: Το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων φέτος – Ο δύσκολος Αύγουστος

Με άνοδο 44,2% από τις αρχές του έτους, το χρηματιστήριο της Αθήνας προσφέρει την δεύτερη καλύτερη απόδοση ανάμεσα στις 38 επενδύσεις που παρακολουθεί η Deutsche Bank, παρότι ο Αύγουστος έκλεισε με πτώση 1,6% για τις ελληνικές μετοχές. Την πρωτιά παίρνει το χρηματιστήριο της Μόσχας, με άνοδο 56,8% από τις αρχές του έτους, η οποία εμφανίζεται «φουσκωμένη» εξαιτίας της συναλλαγματικής διαφοράς. Σε δολαριακή βάση, οι ελληνικές μετοχές είναι η καλύτερη επένδυση στον κόσμο. 

Deutsche Bank: Το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων φέτος – Ο δύσκολος Αύγουστος-1

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου, ο Αύγουστος υπήρξε ένας δύσκολος μήνας για τις αγορές, με αποτέλεσμα μόνο τα 12 από τα 38 assets που παρακολουθούν να κλείσουν τον μήνα με θετικό πρόσημο.

Πίσω από τις πιέσεις που δέχθηκαν οι αγορές τον Αύγουστο, η Deutsche Bank εντοπίζει  αρκετούς παράγοντες, όπως η προοπτική να παραμείνουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο καιρό και η αύξησης της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο του τρέχοντος κύκλου (έπειτα και από την υποβάθμιση της αξιολόγησης ΑΑΑ των ΗΠΑ από τη Fitch).

Deutsche Bank: Το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων φέτος – Ο δύσκολος Αύγουστος-2

Επιπλέον, υπήρξε η περαιτέρω εξασθένηση των οικονομικών στοιχείων, ειδικά στην Ευρώπη και την Κίνα, κάτι που γέννησε ανησυχίες για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των οικονομικών.

Πάντως, η Deutsche Bank σημειώνει ότι διαπιστώθηκε μία ανάκαμψη κατά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Για παράδειγμα, ο S&P  500 σημείωνε μηνιαίες απώλειες 4,7% έως και το κλείσιμο της 18ης Αυγούστου, αλλά έως το τέλος του μήνα τις είχε περιορίσει στο 1,6%.

Deutsche Bank: Το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων φέτος – Ο δύσκολος Αύγουστος-3

Ένας παράγοντας που πυροδότησε αυτή την ανάκαμψη στα τέλη του μήνα ήταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τον δομικό δείκτη να ανακοινώνεται μόλις στο 0,16% σε μηνιαία βάση για τον Ιούλιο. Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell στο Jackson Hole, που ήταν λιγότερο αυστηρή σε σχέση με πέρυσι σε ό,τι αφορά την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Έτσι, ο μήνας έκλεισε με άνοδο 1,7% για το δολάριο, ενώ το πετρέλαιο σημείωσε την τρίτη κατά σειρά μηνιαία άνοδό του (+1,5%). Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν κατά 23,5%, καθώς οι ανησυχίες για τις πιθανές απεργίες σε εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία επηρέασαν την αγορά.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 1,3% και το Bitcoin σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του για το 2023, χάνοντας 10,9% κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης: 

Societe Generale: Ποιες εταιρείες ευθύνονται για το greedflation – Γιατί αργεί ο πληθωρισμός του 2%

JP Morgan: Ρίσκα για τις ευρωπαϊκές αγορές από την οικονομική επιβράδυνση

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τους ξένους οίκους στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News