BUSINESS & FINANCE

Societe Generale: Ποιες εταιρείες ευθύνονται για το greedflation – Γιατί αργεί ο πληθωρισμός του 2%

Societe Generale: Ποιες εταιρείες ευθύνονται για το greedflation – Γιατί αργεί ο πληθωρισμός του 2%

Το κέρδος που βγάζουν οι επιχειρήσεις ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος ευθύνεται αυτή την περίοδο για το 60% του εγχωρίως παραγόμενου πληθωρισμού στην Ευρώπη, υπολογίζουν οι αναλυτές της Societe Generale, επισημαίνοντας ότι το συμπέρασμα αυτό δικαιώνει τη συζήτηση περί greedflation ή «πληθωρισμού της απληστίας».

Είναι φυσικό οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν αυτή την περίοδο του δομικού πληθωρισμού-ρεκόρ αλλά και της πολύ υψηλής τιμολογιακής ισχύος που έχουν, πιθανώς για να ανακτήσουν τα κέρδη που έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή να αντισταθμίσουν την αύξηση του κόστους παραγωγής τους, εξαιτίας των μισθολογικών αυξήσεων, σημειώνει ο γαλλικός επενδυτικός οίκος.

Societe Generale: Ποιες εταιρείες ευθύνονται για το greedflation – Γιατί αργεί ο πληθωρισμός του 2%-1

Και ενώ πέρυσι, όλη η προσοχή ήταν στραμμένη στα υπερκέρδη του ενεργειακού τομέα, η SocGen σημειώνει ότι ο κλάδος αυτός (της εξόρυξης και των εταιρειών κοινής ωφέλειας) ευθύνεται για ένα μικρό μόνο μέρος από την αύξηση στα κέρδη ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, για τη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών μετά την πανδημία ευθύνονται οι κλάδοι ενέργειας, μεταποίησης, κατασκευών και υπηρεσιών (λιανεμπόριο, μεταφορές, υπηρεσίες φιλοξενίας, ψυχαγωγία και διασκέδαση).

Societe Generale: Ποιες εταιρείες ευθύνονται για το greedflation – Γιατί αργεί ο πληθωρισμός του 2%-2

Οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν την τρέχουσα περίοδο της υψηλής ζήτησης για να βγάλουν τα «σπασμένα» της πανδημίας, διαπιστώνει η Societe Generale. Επιπλέον, τα πολύ υψηλή ποσοστά χρεοκοπιών στους κλάδους της φιλοξενίας και των τροφίμων σημαίνουν ότι οι εταιρείες που επιβίωσαν αντιμετωπίζουν μειωμένο ανταγωνισμό και έχουν ακόμα μεγαλύτερη τιμολογιακή ισχύ.  

Τελευταία, τη σκυτάλη της αύξησης των κερδών  τους παίρνουν και εταιρείες από άλλους τομείς των υπηρεσιών, όπως η πληροφορική, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και το real estate, σύμφωνα με τον οίκο.

Οι μισθοί θα «ροκανίσουν» τα κέρδη

Στο επόμενο διάστημα, η Societe Generale εκτιμά ότι οι αυξήσεις των μισθών θα «ροκανίσουν», τελικά, την αύξηση στα κέρδη των επιχειρήσεων. Μάλιστα, κάποιες εταιρείες πιθανότατα ανεβάζουν τις τιμές τους τώρα εν αναμονή αυτής της εξέλιξης.

Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος εκτιμά ότι η καταναλωτική ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή για αρκετό καιρό, άρα τα κέρδη αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου και να συνεχίσουν να αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Εάν τα κέρδη δεν μειωθούν, τότε οι κυβερνήσεις ίσως να καταφύγουν στη λύση της αύξησης της φορολογίας για τις επιχειρήσεις γενικά ή για συγκεκριμένους κλάδους (όπως έγινε με τα υπερκέρδη της ενέργειας πέρυσι). Άλλωστε, όπως θυμίζει η SocGen, η Ιταλία ήδη ανακοίνωσε την αύξηση των φόρων στον τραπεζικό κλάδο. Εναλλακτικά, ενδέχεται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για πλαφόν στις αυξήσεις τιμών σε κάποια προϊόντα, όπως έχει συμβεί στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Ένα άλλο «όπλο» που έχουν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις, εάν δεν μειωθούν τα κέρδη, είναι να ζητήσουν από τις αρχές ανταγωνισμού να εξετάσουν σε βάθος τους κλάδους όπου τα μεγέθη είναι πολύ υψηλά, για να εντοπίσουν τυχόν μονοπωλιακές πρακτικές. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η Societe Generale, μια τέτοια διαδικασία θα είναι χρονοβόρος.

Αργεί η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%

Societe Generale: Ποιες εταιρείες ευθύνονται για το greedflation – Γιατί αργεί ο πληθωρισμός του 2%-3

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι μισθοί και η παραγωγικότητα είναι το κλειδί για τον πληθωρισμό. Και λόγω της ιστορικά σφικτής αγοράς εργασίας, η Societe Generale εκτιμά ότι η δυναμική των μισθών δεν θα επιτρέψει τη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% πριν από τα τέλη του 2025 με τις αρχές του 2026.

Διαβάστε επίσης: 

BreakingViews: Για να χτυπήσει το «greedflation», η Βρετανία να κοιτάξει στην Ελλάδα

«Επιδρομή» στα υπερκέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ μπαίνουν τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News