ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Πώς οι γυναίκες μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 5-6%

Goldman Sachs: Πώς οι γυναίκες μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 5-6%

Οι γυναίκες αμείβονται με μισθούς κατά 18% χαμηλότερους σε σχέση με τους άνδρες στις αναδυόμενες οικονομίες και κατά 23% χαμηλότερους στις ανεπτυγμένες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs, εάν αυτό το μισθολογικό χάσμα μειωθεί έστω στο μισό, το ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας θα αυξηθεί κατά 5-6%.

«Η συρρίκνωση των πληθυσμών σε ηλικία εργασίας σημαίνει ότι τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αξιοποιηθούν πλήρως οι πόροι τους οποίους έχουν να προσφέρουν οι γυναίκες και να ανταμειφθούν στο ακέραιο για αυτούς», τονίζουν οι αναλύτριες της Goldman Sachs Sharon Bell και Sara Grut, στη σχετική μελέτη τους με τίτλο «Women (Still) Hold Up Half the Sky».

Goldman Sachs: Πώς οι γυναίκες μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 5-6%-1

Στα 15 χρόνια που μεσολάβησαν από την πρώτη έκθεση της Goldman Sachs για αυτό το θέμα, έχει διαπιστωθεί αρκετή πρόοδος, ειδικά σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό. Υπάρχουν όμως και επίμονα χάσματα, όπως σημειώνουν οι Bell και Grut.

Για παράδειγμα, η εκπαίδευση των γυναικών και των κοριτσιών έχει βελτιωθεί, με το 50% των γυναικών στις αναδυόμενες χώρες να έχουν τώρα ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έναντι μόλις 20% που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Goldman Sachs: Πώς οι γυναίκες μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 5-6%-2

Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό ανέρχεται στο 73% στις ανεπτυγμένες χώρες και στο 58% στις αναδυόμενες, έχοντας αυξηθεί περίπου κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2005. Όμως, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα η Ινδία, όπου μόλις το 20% των γυναικών συμμετέχει στο εργατικό δυναμικό, παρά την μεγάλη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των γυναικών σε θέσεις εξουσίας παραμένει χαμηλός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman Sachs, οι γυναίκες CEOs είναι μόλις το 8% στις εισηγμένες εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις ανεπτυγμένες οικονομίες και 6% στις εισηγμένες των αναδυόμενων αγορών.

Goldman Sachs: Πώς οι γυναίκες μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 5-6%-3

Επιπλέον, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή και νέες προκλήσεις, καθώς ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προειδοποιεί ότι θα είναι εκείνες των οποίων οι θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν περισσότερο από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Και αυτό, παρότι οι εργαζόμενοι στον τομέα του AI τείνουν να είναι γυναίκες, οι οποίες και καταλαμβάνουν περίπου το 60-70% των θέσεων του κλάδου.

Goldman Sachs: Πώς οι γυναίκες μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 5-6%-4

Σε αυτό το περιβάλλον, η Goldman Sachs υπολογίζει ότι εάν σε μία μέση αναδυόμενη οικονομία, η συμμετοχή των γυναικών στο εργασιακό δυναμικό κινηθεί πιο κοντά στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών, τα εισοδήματα από μισθούς θα αυξηθούν κατά 9%. Και εάν το έμφυλο  μισθολογικό χάσμα μειωθεί στο μισό από το 18% που είναι σήμερα, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 6%. Εάν μάλιστα το χάσμα στην απασχόληση και τους μισθούς κλείσει εντελώς, η αύξηση του ΑΕΠ ανεβαίνει στο 13%.

Για τη μέση ανεπτυγμένη οικονομία, εάν το χάσμα μειωθεί στο μισό (δηλαδή εάν το χάσμα στην απασχόληση ανδρών-γυναικών πέσει από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες στις 5 μονάδες και το χάσμα των μισθών πέσει από το 23% στο 12%), αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5%. Και εάν το χάσμα εξαλειφθεί εντελώς, το όφελος για το ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 10%.

Διαβάστε επίσης: 

WEF: Χρειάζονται άλλα 131 χρόνια για την ισότητα ανδρών-γυναικών

PwC: Χρειάζονται πάνω από 50 χρόνια για την ύπαρξη ίσων αμοιβών μεταξύ των φύλων

Grant Thornton: Οριακά περισσότερες γυναίκες στις ανώτερες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News