Business & Finance Σάββατο 18/03/2023, 12:05
BUSINESS & FINANCE

Κατώτατος μισθός: Ωθηση σε κατανάλωση και ανάπτυξη «βλέπουν» οι αναλυτές

Κατώτατος μισθός: Ωθηση σε κατανάλωση και ανάπτυξη «βλέπουν» οι αναλυτές

Θετική επίδραση εκτιμάται από τους αναλυτές ότι θα έχει στην κατανάλωση και συνεπώς και στην ανάπτυξη της οικονομίας η αύξηση του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης εκτιμά ότι η αύξηση 9,5% μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης κατά 500 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, δεν συμφωνούν όλοι με το μέγεθος της αύξησης, που φαίνεται να ξεπερνάει τα όρια της αύξησης της παραγωγικότητας, κάτι που υποστηρίζουν ότι μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Για τον Παναγιώτη Καπόπουλο, επικεφαλής οικονομολόγο της Alpha Bank, το γεγονός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού έγινε σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια βοήθησε ώστε να μπορέσει ο επιχειρηματικός τομέας να την απορροφήσει. «Η αύξηση ήταν απαραίτητη, ύστερα από πολλά χρόνια που ήταν “παγωμένος” ο κατώτατος μισθός», σχολιάζει. «Είναι πολύ σημαντικό, άλλωστε, το εξής στοιχείο: ότι το 2023 χρειάζεται κάποια ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και από την ιδιωτική κατανάλωση, πέραν των επενδύσεων. Η αύξηση του κατώτατου μισθού βοηθάει πολύ σ’ αυτή την κατεύθυνση». Σημειώνει ότι η Alpha Bank αναθεώρησε πρόσφατα την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2,5% από προηγούμενη πρόβλεψη για 1,6%-1,7%, συνεκτιμώντας την αύξηση του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας εκτιμά ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα περιθώρια αύξησης, καθώς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν “παγωμένος” ο κατώτατος μισθός σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Από άλλες πλευρές, πάντως, διατυπώνονται επιφυλάξεις για την έκταση της αύξησης. Οικονομικός αναλυτής εκτιμούσε χθες ότι η αύξηση που δόθηκε ήταν μεγάλη, ξεπερνώντας τις εισηγήσεις των φορέων. Συνολικά, σε 1,5 χρόνο οι αυξήσεις έφθασαν το 18,9%, πάνω από το άθροισμα πληθωρισμού και αύξησης της παραγωγικότητας (περίπου 11%). Και ενώ αναγνωρίζει ότι έπρεπε να δοθεί κάποια αύξηση, δεδομένου του πληθωρισμού, αλλά και της ανάγκης να κατανέμεται η ανάπτυξη μεταξύ των συντελεστών της παραγωγής, επισημαίνει ότι όταν αυτή είναι μεγάλη, πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Κατά τον κ. Πετράκη, η αύξηση κινείται εντός ορίων αντοχών της οικονομίας, αν και οι αντοχές των επιχειρήσεων διαφέρουν, ανάλογα με το μέγεθός τους. Σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Το σημαντικό ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αυτές. Με αυτό συνδέονται δύο στοιχεία: α) Το γεγονός ότι των τωρινών αυξήσεων έχει προηγηθεί μια πληθωριστική αύξηση εσόδων στις επιχειρήσεις. β) Το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα για το σύνολο της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ήταν αυξημένο κατά 17% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ οι αμοιβές της εξαρτημένης εργασίας το ίδιο διάστημα ήταν αυξημένες κατά 3%. Η συμμετοχή πάντως των διαφορετικών μεγεθών των επιχειρήσεων στη διαμόρφωση των πλεονασμάτων είναι ανισομερής, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να είναι σε πλεονεκτικότερη θέση.

Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι είναι μια γενναία κίνηση ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων στα πλαίσια των αντοχών της οικονομίας, που θα παίξει αξιόλογο ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας – και όσον αφορά τη διαμόρφωση των προσδοκιών και όσον αφορά την πραγματική οικονομία».

Διαβάστε επίσης: 

Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ποιους επηρεάζει

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ – Ποια επιδόματα αλλάζουν

ΓΣΕΒΕΕ: Θετική για τη αγορά η αύξηση του κατώτατου μισθού

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News