Business & Finance Τετάρτη 6/09/2023, 09:58
BUSINESS & FINANCE

«Σταθερό» το επίδομα θέρμανσης, υψηλότερος ο «λογαριασμός» του φετινού χειμώνα

«Σταθερό» το επίδομα θέρμανσης, υψηλότερος ο «λογαριασμός» του φετινού χειμώνα

Με 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να χρηματοδοτηθεί και τον φετινό χειμώνα το επίδομα θέρμανσης καθώς η εκτίναξη της τιμής του μαύρου χρυσού που θα φέρει το πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη και στα 1,5 ευρώ το λίτρο αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δεν επιτρέπει να γίνουν μεγάλες περικοπές μέσω της αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων ή της μείωσης του «επιδόματος βάσης» που από πέρυσι έχει διαμορφωθεί στα 350 ευρώ.

Εξαιρετικά αμφίβολη είναι από την άλλη η καταβολή οριζόντιας επιδότησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης όπως πέρυσι. Αν δεν υπάρξει -θα προϋπόθετε δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ για ολόκληρη τη σεζόν- τότε η φετινή χειμερινή σεζόν θα ξεκινήσει με υψηλότερη τιμή σε σχέση με πέρυσι. Τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους ειδικά η θέρμανση με πετρέλαιο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περισσότερο:

1.      Η αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Τον περυσινό χειμώνα, η διεθνής τιμή κυμαινόταν στην περιοχή των 70-82 δολαρίων το βαρέλι. Σήμερα, είμαστε στα 90 δολάρια. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να προεξοφλήσει το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές. Αυτή τη στιγμή πάντως είμαστε σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα.

2.      Την τιμολόγηση του πετρελαίου δεν βοηθάει και η ισοτιμία με το δολάριο. Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντική ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακριβαίνει το πετρέλαιο.

3.      H (πιθανή) κατάργηση της οριζόντιας κρατικής επιδότησης. Πέρυσι, η επιδότηση ξεπέρασε τα 35 λεπτά ανά λίτρο αν συνδυάσει κανείς τα χρήματα που έδωσαν τα διυλιστήρια αλλά και το κράτος. Χωρίς την επιδότηση, η διαφορά θα φανεί στον λογαριασμό.

Αστάθμητος παράγοντας και οι καιρικές συνθήκες. Πέρυσι, ο χειμώνας στην Ελλάδα ήταν πολύ ήπιος με αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Οποιαδήποτε μεταβολή προς το δυσμενέστερο, θα αυξήσει την ανάγκη για θερμικές κιλοβατώρες και κατά συνέπεια το κόστος.

Διατήρηση των ίδιων κριτηρίων όσον αφορά στην χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σημαίνει ότι το επίδομα θα διαμορφωθεί φέτος από τα 100 έως τα 750 ευρώ ανάλογα με τον τόπο κατοικίας αλλά και από την σύνθεση του νοικοκυριού. 

Διαβάστε επίσης: 

Πετρέλαιο: Άνω των 90 δολ. εκτινάχθηκε το Brent – Παρατείνει τις περικοπές η Σ. Αραβία

ΔΕΘ: Οι τέσσερις άξονες της οικονομικής πολιτικής του Κυρ. Μητσοτάκη

Συνέχιση των μέτρων στήριξης λόγω ακρίβειας μέχρι τέλος του έτους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News