ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Στα 1.600 ευρώ το «ταβάνι» – Τι αλλάζει φέτος 

Επίδομα θέρμανσης: Στα 1.600 ευρώ το «ταβάνι» – Τι αλλάζει φέτος 

Θέμα ημερών θεωρείται η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για το φετινό επίδομα θέρμανσης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει αύξηση του ανώτατου ποσού επιδότησης αλλά και μικρές αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε σχέση με πέρυσι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ανώτατο ποσό επιδότησης, που θα δίνεται στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, πρόκειται να αυξηθεί στα 800 ευρώ από 750 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ το κατώτατο ποσό θα παραμείνει στα 100 ευρώ. 

Όσοι βάζουν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης φέτος αλλά και όσοι επιστρέφουν σε αυτή τη μέθοδο θέρμανσης θα δουν τα κατώτατα και ανώτατα ποσά να διπλασιάζονται, στα 200 και 1.600 ευρώ αντίστοιχα. 

Οι αλλαγές αυτές είναι αποτέλεσμα της αύξησης της βάσης υπολογισμού του φετινού επιδόματος κατά 50 ευρώ, στα 350 ευρώ από 300 που ήταν πέρυσι. Το τελικό ποσό επιδότησης διαμορφώνεται από το ποσό των 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό (σ.σ. οι γνωστές βαθμοημέρες). 

Οι αλλαγές στα κριτήρια 

Αλλαγές θα υπάρξουν και στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για τους παλιούς καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης το όριο εισοδήματος για άγαμους διαμορφώνεται στις 16.000 ευρώ από 14.000 που ήταν πέρσι, και για τους έγγαμους στα 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ, με το ποσό αυτό να προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. 

Για όσους αγοράζουν πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι τα ίδια με πέρυσι, δηλαδή 14.000 και 20.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους αντίστοιχα, πάντα με την προσαύξηση των 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. 

Μικρή αύξηση προβλέπεται και για τα περιουσιακά κριτήρια. Το όριο της αντικειμενικής περιουσίας για άγαμους αυξάνεται στα 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, ώστε να μην χαθεί το επίδομα από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές. 

Πότε θα καταβληθεί το επίδομα 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων επιδόματος θέρμανσης θα ανοίξει τον Νοέμβριο και ο μεγάλος όγκος πληρωμών θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει προκαταβολή επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους, ενώ φέτος θα επιδοτείται και η αγορά μπλε κηροζίνης που χρησιμοποιείται για τις σόμπες πετρελαίου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Επιδότηση: Πότε θα επιστρέψει στο πετρέλαιο κίνησης – Τι θα γίνει με το θέρμανσης 

Αέριο, πετρέλαιο ή «λουκέτο» στον καυστήρα: H μάχη των πολυκατοικιών για τη θέρμανση

Δεύτερες και τρίτες σκέψεις για την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News