Business & Finance Δευτέρα 24/04/2023, 17:52
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Σημαντική υποχώρηση με περιορισμένο τζίρο

Κατοχύρωση κερδών με τον τζίρο λίγο πάνω από τα 51 εκατ. ευρώ - Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,63%

ΧΑ: Σημαντική υποχώρηση με περιορισμένο τζίρο

Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου φαίνεται ότι ξεκίνησε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από μια συνεδρίαση μεταβλητότητας υποχώρησε προς τα επίπεδα των 1.100 μονάδων. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,53% στις 1.105,42 μονάδες με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτική κατοχύρωση κερδών λόγω της ανόδου που είχε καταγραφεί τις πέντε προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, θετικό είναι ότι η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στα 51,6 εκατ. ευρώ, ενώ βαρίδι αποτέλεσε ο τραπεζικός δείκτης που έκλεισε με απώλειες 1,63% στις 824,85 μονάδες.

Το αρνητικό σενάριο προβλέπει ότι δύσκολα μπορεί να ανατραπεί η επιφυλακτική στάση των επενδυτών μέχρι να αποσαφηνιστεί το πολιτικό σκηνικό. Η αγορά είχε προεξοφλήσει το θετικό outlook από την S&P την περασμένη Παρασκευή και το μόνο γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει υψηλότερα τον Γενικό Δείκτη θα ήταν μια πρόωρη και αναπάντεχη -με βάση τις πρόσφατες προβλέψεις- ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, ο οίκος ξεκαθάρισε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αργότερα μέσα στο έτος εξαρτάται από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η S&P αναβάθμισε την Παρασκευή σε θετική την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας αμετάβλητο το αξιόχρεο της στο ΒΒ+, μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική. Επόμενο ορόσημο αποτελεί η 9η Ιουνίου, μετά τις εκλογές, οπότε αναμένεται η ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Fitch ο οποίος επίσης διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική. Στις 8 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η ανακοίνωση του Καναδικού DBRS. Στις 15 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s, η οποία ωστόσο, διατηρεί την Ελλάδα σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους και επομένως, απαιτούνται περισσότερες από μία αναβαθμίσεις για την επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία. Τέλος, στις 20 Οκτωβρίου θα δώσει την νέα της «ετυμηγορία» η Standard and Poor’s και την 1η Δεκεμβρίου η Fitch.

Στις θετικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία ήρθε να προστεθεί αυτή της Societe Generale, η οποία προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή και το χρέος θα σημειώσει γρήγορη πτώση τα επόμενα χρόνια, με την Ελλάδα να αποκτά αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον ένα οίκο έως τα τέλη του έτους. Ωστόσο, ο γαλλικός οίκος αναγνωρίζει ότι το ένα σύννεφο στον ορίζοντα είναι οι εκλογές. Στο ίδιο πλαίσιο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα. Όπως παρατήρησε τα ελληνικά ομόλογα έχουν απόδοση καλύτερη από αυτή των ιταλικών ομολόγων.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,56%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,53%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+2,18%), της Jumbo (+1,50%) και της Σαράντης (+1,19%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,85%), της Ελλάκτωρ (-3,33%), της Lamda Development (-1,98%), της Elvalhalcor (-1,92%) και της Alpha Bank (-1,82%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+1,16%), των Ασφαλειών (+0,55%) και των Τροφίμων (+0,47%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-1,86%), των Τραπεζών (-1,63%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-1,56%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Πειραιώς και η Alpha Bank διακινώντας 3.520.587 και 3.392.185 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 7,80 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 4,57 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 39 μετοχές, 63 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στις διεθνείς αγορές, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο σε μια σωρεία εταιρικών αποτελεσμάτων και οικονομικών στοιχείων που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα και θα βοηθήσουν να φωτιστεί η μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,09% στις 469,44 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,1% στις 7.926,9 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,06% στις 15.890,7 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,02% στις 7.575,5 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,74%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,04%. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Wall Street με οριακές μεταβολές.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Credit Suisse ανακοίνωσε εκροές 61,2 δισ. φράγκων (69 δισ. δολαρίων) για το πρώτο τρίμηνο, ενώ προχώρησε και σε μία μεγάλη διαγραφή αξίας στη μονάδα wealth management. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το μέγεθος της πρόκλησης που ανέλαβε η UBS με την εξαγορά της, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει βασικούς πελάτες και περιουσιακά στοιχεία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Στάση αναμονής για τα εταιρικά αποτελέσματα

Societe Generale: Βλέπει ισχυρή ανάπτυξη και γρήγορη μείωση του χρέους – Επενδυτική βαθμίδα φέτος

S&P: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας, διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση στο ΒΒ+

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News