Business & Finance Παρασκευή 14/04/2023, 17:14
ΑΓΟΡΕΣ

Μόμπιους: Οι μετοχές, το καλύτερο «τουρκικό» στοίχημα μετά τις εκλογές

Μόμπιους: Οι μετοχές, το καλύτερο «τουρκικό» στοίχημα μετά τις εκλογές

Ο βετεράνος επενδυτής των αναδυόμενων αγορών Μαρκ Μόμπιους λέει ότι οι μετοχές είναι το πιο ευνοϊκό τουρκικό στοιχείο ενεργητικού για επένδυση, είτε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάσει τις εκλογές είτε όχι.

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα υπάρξουν εξαιρετικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Τουρκία», είπε ο Μόμπιους μέσω email απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg, προσθέτοντας ότι προτιμά εταιρείες με «ελάχιστο χρέος και καλά κέρδη offshore». Η Mobius Capital Partners επενδύει επί του παρόντος στην εταιρεία λογισμικού Logo Yazilim και στην εταιρεία ένδυσης Mavi Giyim.

Οι τουρκικές μετοχές ξεκίνησαν το 2023 σε χαλαρό βηματισμό, καθώς η προοπτική πολιτικής αστάθειας και οι καταστροφικοί σεισμοί του Φεβρουαρίου πυροδότησαν υψηλή αστάθεια, οδηγώντας τον δείκτη αναφοράς από την καλύτερη επίδοση το 2022 στην κατάταξη με τις χειρότερες επιδόσεις. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου έχουν μετατραπεί σε «μάχη» υψηλού διακυβεύματος μεταξύ του Ερντογάν και του κύριου αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει υποσχεθεί επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία. Ο Κιλιτσντάρογλου, ο υποψήφιος ενός ενιαίου σχηματισμού της αντιπολίτευσης, προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, αλλά μπορεί να μην καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερο από το ήμισυ της λαϊκής ψήφου, κάτι που θα προκαλούσε δεύτερο γύρο.

Για τους επενδυτές που ήταν απασχολημένοι με τη μείωση της έκθεσης τους σε τουρκικό ενεργητικό τα τελευταία χρόνια λόγω ανησυχιών για τις πολιτικές του Ερντογάν που εκτόξευσαν τον πληθωρισμό, το εκλογικό αποτέλεσμα θα προσφέρει μια ισχυρή ένδειξη για το αν θα επανεπενδύσουν. Ενώ οι έμποροι βλέπουν μια δύσκολη μετάβαση και μια σημαντική αποδυνάμωση του νομίσματος μετά την ψηφοφορία, ο Μόμπιους είπε ότι οποιαδήποτε υποτίμηση είναι απίθανο να είναι «τόσο δραματική όσο αυτή που σημειώθηκε» τα προηγούμενα χρόνια.

Ο δείκτης Borsa 100 στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε άνοδο 4,7% αυτή την εβδομάδα, περιορίζοντας τη φετινή πτώση στο 6,4%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Αυστηρότεροι κανόνες στις καταθέσεις για στήριξη της λίρας

Τουρκία: Θα κάνει ο Ερντογάν στροφή στην οικονομική πολιτική μετά τις εκλογές;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News