Business & Finance Τετάρτη 12/04/2023, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό 22 ετών τα blue chip στην Ευρώπη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό 22 ετών τα blue chip στην Ευρώπη

Το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 22 ετών άγγιξαν σήμερα τα blue chip στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης τη στιγμή που τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενίσχυσαν το επενδυτικό κλίμα.

Ο δείκτης STOXX 50 έκλεισε με άνοδο 0,1%, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά το υψηλότερο επίπεδο από το 2001, λίγο πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,2% αφού έχασε μέρος από τα αρχικά του κέρδη.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,1% το Μάρτιο μετά την άνοδο 0,4% τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε στο 5%, που σηματοδοτεί τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης σε ετήσια βάση από το Μάιο του 2021. Τα στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να πατήσει φρένο στις επιτοκιακές αυξήσεις σύντομα, ειδικά αφότου η τραπεζική κρίση έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για ύφεση. Ωστόσο, η πλειονότητα των επενδυτών εξακολουθούν να περιμένουν μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαίου.

«Η σημερινή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έγινε με ιδιαίτερα ικανοποίηση δεκτή από τους επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν ότι η Fed θα σταματήσει σύντομα τον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της», αναφέρει ο Ρίτσαρντ Φλιν, γενικός διευθυντής της Charles Schwab. 

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκφράζουν ανησυχίες για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό με τον Αυστριακό κεντρικό τραπεζίτη Ρόμπερτ Χόλζμαν να αναφέρει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί ακόμη μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαίου. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,5%, ο DAX στην Φρανκφούρτη κατά 0,31%, ενώ ο CAC 40 οριακά κατά 0,09%. Και στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 0,38%. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η AB Volvo ενισχύθηκε 7,2% καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο με υψηλότερα έσοδα και περιθώρια κέρδους.

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News