Business & Finance Πέμπτη 13/04/2023, 20:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σημαντικό στήριγμα από τον κλάδο πολυτελών ειδών – Νέο ρεκόρ στο Παρίσι

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σημαντικό στήριγμα από τον κλάδο πολυτελών ειδών – Νέο ρεκόρ στο Παρίσι

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο με στήριγμα από τον κλάδο πολυτελών ειδών από τη στιγμή που η LVMH ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο, ενώ το επενδυτικό κλίμα τόνωσαν και οι προσδοκίες για παύση των επιτοκιακών αυξήσεων από την Fed μετά τις ενδείξεις για αποθέρμανση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,4%, ενώ τα blue chip έκλεισαν με άνοδο 0,5%, πλησιάζοντας το υψηλότερο επίπεδο 22 ετών που άγγιξαν την Τετάρτη.  

Η μετοχή της LVMH ενισχύθηκε 5,7%, κλείνοντας σε ιστορικό υψηλό, αφότου ο μεγαλύτερος όμιλος πολυτελών ειδών ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 17% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, χάρη στη μεγάλη ζήτηση από Κινέζους καταναλωτές. 

Ιστορικό υψηλό άγγιξε και η μετοχή της Hermes, που έχει μεγάλο άνοιγμα στην κινεζική αγορά, ενισχυόμενη 3,2%, ενώ και άλλες εταιρείες πολυτελών ειδών, όπως Richemont και Kering, που σημείωσαν άνοδο 4,4% και 2,7% αντίστοιχα. 

Ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού άγγιξε ιστορικό υψηλό για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, κλείνοντας με άνοδο 1,2%, ενώ και ο δείκτης OMX 20 στην Κοπεγχάγη εκτινάχθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ. 

Να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν καλύψει ολοσχερώς τις απώλειες του προηγούμενου μηνός με κέρδη μέχρι στιγμής 1,4%, ξεπερνώντας σε επίδοση το δείκτη S&P 500, παρά τις ανησυχίες για βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη. 

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πάντως ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη παρουσίασε μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση τον Φεβρουάριο. 

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές στον κλάδο υγείας, χάρη στα κέρδη 1,1% της Novo Nordisk, καθώς η μετοχή της άγγιξε ιστορικό υψηλό από τη στιγμή που η φαρμακοβιομηχανία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. 

Από τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο αντέστρεψε τις αρχικές του απώλειες κλείνοντας τελικά με άνοδο 0,3%. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία απέτυχε να αναπτυχθεί όπως αναμενόταν τον Φεβρουάριο, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις έπληξαν την παραγωγή. Με μικρότερα κέρδη 0,16% έκλεισε ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News